Explozia din Iowa ne face să ne gândim la viața fără Google

viata fara Google
Viata fara Google ar fi un Cernobâl informatic

Mărturisesc că nu pot să-mi închipui viața fără Google. Chiar dacă făcând destul de multe căutări pe Google, câteodată mă apucă damblaua! Adică nu înțeleg nimic din ce se întâmplă. Ceva ce era în prima pagină apare pe undeva pe la sfârșit. Sau dispare complet, iar după ore bune sau o zi două reapare. Aproape inevitabil mă gândesc doar la schimbări ale lui Google care afectează SEO. La vreun nou algoritm, la ceva ce iarăși au schimbat „nemernicii!”

Iar acum, după ce am citit un articol, mă întreb dar de ce nu mă duce mintea că poate au vreo defecțiune tehnică? Vă spun de ce nu gândesc așa. În primul rând, pentru mine, Google este o mașinărie perfectă care există și într-o planetă fără viață. Este adevărat, care gândește după mințile a doar câtorva oameni. Dar o mașină perfectă, o mașină care nu poate greși.

În al doilea rând, eu fiind un om, în opoziție totală cu sistemul acesta, mă gândesc că eu am greșit ceva la SEO. Logic, numai cine nu muncește nu greșește. Și mă apucă disperarea, căci s-ar putea să pierd bani din cauza asta.

Articolul despre care vorbeam se referă la un incendiu într-un Data Center Google din Iowa: Google Iowa Data Center Explosion Leaves Three Individuals at Critical Condition! Is Outage Connected to It? Înțeleg că sunt și răniți în stare gravă.

Dimensiunea dezastrului nu reiese însă cu claritate. Dincolo de suferințele umane, ar trebui să inspectăm și articolul din Search Engine Land. De unde reiese cu claritate cam ce s-ar putea întâmpla dacă dispar aceste Data Center de la Google.

Cu Google „bolnav” ar fi un Cernobâl informatic

Un fel de definiție a SEO ar fi aceea că îți arată ce trebuie atunci când cauți ce ai nevoie. Închipuiți-vă că ieșiți din casă și vreți să mergeți la cel mai apropiat magazin de pește, de exemplu. Sau vreți o sugestie de la care magazin să cumpărați un cadou! Și nu că nu ar mai fi Google funcțional, asta ar fi ceva la care eu nu mă pot gândi. Ci că ar arăta aiureli. Te trimite la dracu-n praznic după pește și cadou să-ți cumperi de la cel mai puturos magazin.

Asta ar fi o variantă „light”, când Google ar funcționa ca naiba! V-am spus, viața fără Google este ceva de neînchipuit.

Mai sus am dezvoltat ipoteza celui care caută. Acum, să ne plasăm în locul celui care trebuie să fie găsit. A celui care a băgat bani în optimizarea SEO a site-ului său. Un proprietar de restaurant. Să fie găsit după un anumit keyword. De exemplu, cea mai bună pizza! Da, când cineva caută cea mai bună pizza să apară el, cât mai în față. Poate chiar primul.

Iar la Google i-a explodat un Data Center din ăsta, care conținea și informațiile acestui restaurant. Și ca atare nimic nu mai funcționează cum trebuie, la căutarea de pizza apare o gogoșerie. Înțelegeți ce vreau să spun? Adică orice informație ai căuta să primești în schimb ceva aiurea de tot. Sau niciuna. Vă puteți închipui viața fără Google?

Este tehnic posibil să dispară Google?

Explozia de la Data Center-ul din Iowa mi-a sugerat că orice este posibil. Or, dacă se vorbește atât de mult de război, de rachete, de arme nucleare și alte mizerii din astea, ce mare lucru ar fi să ne închipuim și viața fără Google? Pământul fără viață, Universul fără pământ și gata…

Da, ne putem închipui că fără câteva servere Google ar funcționa, deși fără nicio vlagă. În locul lui ar putea să apară altă firmă, alt concern. Deși e greu de închipuit că e nevoie de încă un Google. Rușii și-au făcut Yandex, chinezii Baidu dar toată lumea trage cu ochiul la Google.

Singura chestie la care mă gândesc este că serverele lor ar putea deveni ținte. Și, atunci, da, viața fără Google ar deveni ceva real.

Vestea bună e că nu ne va invada Yandex-ul

Deci dacă privim situația ca pe un posibil scenariu de conflict, cred că distrugerea Google este mai puțin probabilă. Pentru că în 2019 avea 21 de data center dintre care patru în Europa. Așadar, fiind mai dispersate, va fi destul de dificil.

Ați observat că toată lumea intră în panică dacă nu funcționează Gmailul? Dacă nu merge Yahoo sau Facebook apar comunicate de presă, știri, tot felul de informații. Deci viața fără Google va fi un chin. Ca berea după vin!

Și, la sfârșit, vă mai întreb ceva. Credeți că aceia de pe Facebook care spun mereu ce bine era pe vremuri, fără Facebook, că aveam viață simplă și fericită, credeți că sunt sănătoși la cap?

Citește și: Dincolo de narcisism social: SEO, Facebook și Google Ads

Despre Matei Bitea 160 de articole
Ofer servicii de optimizare SEO si locuiesc in Timisoara. De web design m-am apucat la sfârșitul anilor 90. Apoi, cam de prin 2004 „m-am tras” spre SEO. Sunt fost jurnalist. Așadar copywriting-ul, crearea de conținut, mi se potrivesc ca o mănușă. La fel, marketing digital, seamănă cu ce făceam noi ca să vindem ziarul... Acum sunt freelancer. Mă ocup de SEO și scriu site-urile altora. Doar asta fac...