
Un anunt care arata cum se rastoarna lumea web-ului, si nu numai d.p.v. al SEO, a fost facut de Google in urma cu cateva zile si care, observ, nu a prea fost bagat de cineva de pe aici in seama. (Eu imi propusesem sa scriu ceva pe tema asta, dar am avut de lucru, trebuie sa mai si muncesc, nu pot sa stau toata ziua cu ochii pe „presa” sa vad daca-si face treaba!)
Ei bine, cei de la Google transmiteau informatia (vezi aici) ca anul trecut cautarile de informatie in paginile web de pe dispozitivele mobile le-au depasit pe cele de pe desktop. Asta, in 10 tari ale lumii, printre care SUA si Japonia. Nu se spune nimic despre care sunt celelalte tari, (eu nu pot decat sa ma gandesc ca o fi vorba de Anglia, Canada, Franta, Germania…) dar ideea in sine este foarte interesanta. Adica, in termeni prozaici, incepem sa cautam pe Google din ce in ce mai mult de pe telefonul mobil decat de pe calculatorul de acasa sau de la birou. (Iar asta este o chestiune foarte importanta pentru cei care fac SEO!) Dincolo de falia dintre lumi pe care ne-o arata dezvoltarea tehnologiei, cine citeste textul de pe blogul celor de la Google poate sa-si dea seama ca ei stiu deja cum sa-si transforme orientarea de marketing, stiu comportamentul oamenilor din diferite tari ale lumii, stiu asadar ce sa implementeze si ce sa corecteze din marea afacere care este Google.
Ei, cei de la Google, stiu, de exemplu, cat timp petrec pe telefonul mobil cei care sunt cumparatori de automobile, cat timp se ia pentru gasirea unei chirii, ce cauta oamenii de fapt pe telefonul mobil. Cat timp se petrece pe mobil si cat pe desktop, cine si cand o face… Chestiuni extraordinar de interesante si care ne dicteaza noua tot, in sensul ca dupa aceste informatii pe care le detin doar cei de la Google se construieste lumea, se stabilesc regulile SEO pentru toata planeta asta iar intr-un final pana si orarul de la Auchan va fi dictat tot de Google! Si care informatii, evident, le tin doar pentru ei… cititi textul si veti observa…
Bun. Ca o reactie la laudarosenia asta, cei de la N. Y. Times incercau doua zile mai tarziu sa le dea peste nas celor de la Google, amintindu-le ca Uniunea Europeana, comisia anti-trust, acuza concernul american ca abuzeaza de pozitia sa dominanta. (Eu sunt sigur ca artiolul in cauza a venit ca o sugestie al celor de la Microsoft, dar nu conteaza parerea mea.) Este irelevant textul la care ma refer dpv al ceea ce vreau sa spun. Eu cred ca, daca ma gandesc la felul in care se reactioneaza in Europa in ceea ce priveste politicile economice si sociale, va urma ceva de genul unui sprijin pentru dezvoltarea si altor motoare de cautare, sa slabeasca astfel puterea celor de la Google si sa o transfere inapoi, la popor, cum zic politicienii din toata lumea.
Deci, eu cred ca foarte curand vom asista la nasterea unui google european. Asa-mi spune mie instinctul, ca UE se va ocupa de implementarea si dezvoltarea unui astfel de proiect. Observ ca americanilor li s-a taiat macaroana in ceea ce priveste protectia/divulgarea datelor cu caracter personal, daca tinem cont de faptul ca Google a fost obligata sa-si regandeasca metoda de cautare / afisare a datelor despre persoane si in acest sens vezi modificarile in politica de confidentialitate.
O fi bine, o fi rau!? N-am idee, probabil raspunsul va veni cand se va asterne praful peste oasele mele. Pana una alta, am cautat o informatie despre ceva ce am scris in urma cu cateva luni si nu mai aveam textul la indemana, l-am cautat pe net, mi-am zis ca e mai simplu. Ei bine, articolul respectiv mi-a disparut din SERP-ul celor de la Google, tot din motivul existentei deciziei Curtii Europene de justitie. Iar asta ma afecteaza acum, nu peste 100 de ani…