De ce cad site-urile cand se face SEO?

cadere
cama asta e senzatia cand te apuci de un site gol! ca zboara totul!…

Caderea unui site cand i se face o optimizare SEO nu este un lucru neobisnuit, dar uneori ar putea fi evitata. Foarte pe scurt, voi explica niste chestiuni de baza despre subiectul acesta. Deci, de ce ajunge inapoi prin cautari un site… mi-a dat si mie de furca pana am inteles cam cum sta treaba. Pai… tocmai pentru ca i se face SEO! Deci…

Inchipuiti-va ca avem un site caruia Google i-a indexat (abia) o pagina din vreo zece cate are. El zice cam asa: aha, acest site este despre dermatologie! Pentru ca a observat cum se vorbeste despre asta de vreo 8 ori si a tras concluzia, apoi face niste calcule stiute doar de el si da un punctaj, sa zicem 14 din 100 si plaseaza site-ul pe undeva pe locul 80. Zicem doar, este o chestie demonstrativa acum!

Vin eu si incep sa fac o optimizare SEO pe site, si-i trimit o informare la Google, bai nene, vezi ca site-ul acesta are zece pagini, nu una cate ai gasit tu! Ia vezi!… Si intre timp vine spider-ul lui Google si numara paginile si cuvintele dermatologie si se uita la SEO si tot ce mai stie el sa faca si zice, asa deci, are zece pagini, dar cam goale, cand eu stiam de una singura parca era mai bine, era mai relevanta, face niste socoteli din nou si zice ca site-ul acesta are nota 11 din 100. Da, doar 11, pentru ca paginile pe care eu nu am apucat sa le optimizez si ca atare erau goale, slabe si proaste i-au scazut din importanta, acele pagini goale sunt ca verigile slabe dintr-un lant, acolo se rupe!

Raspunsul lui Google este asadar retrogradarea site-ului. Il trimite pe undeva pe locul 90…

Cam asta ar fi, in mare, de ce este retrogradat un site cand incepi sa faci SEO. Altfel spus, dintr-un site despre care nu se stia practic nimic, dintr-odata apare ceva ca o carte si-l desface tot si se vede ca de fapt sunt mult mai multe pagini dar care, fiind goale, parca e un dulap gol, gol de tot. Si-i scade valoarea. Asta este explicatia.

Apare intrebarea, daca se retrogradeaza site-ul in cautari, de ce mai faci SEO pe el? Simplu. Pentru ca imediat ce paginile sunt optimizate creste si valoarea lor intrinseca. Fiecare pagina devine ceva consistent, care singura poate da o definitie despre cuvantul cheie dupa care se face cautarea. Asta este SEO, sa cresti valoarea, sa adaugi, sa faci din rahat prastie, cum zicem noi, astia mojici!…

O solutie ar putea fi sa blochezi indexarea site-ului, sa bagi in fisierul robots.txt instructiunea pentru motoarele de cautare sa nu mai indexeze, sa stea deoparte. Aparent ar fi o solutie, pentru ca, de obicei, se face SEO pe site-uri care aduc bani, care produc ceva. Si sa blochezi activitatea unui site asa, de tot, „brusc si dintr-odata” ar produce pierderi si mai mari decat daca ar fi site-ul plasat undeva mai in spate.

La asa o problema nu este decat o singura solutie: sa se faca SEO cat mai repede! Sa nu stea nimeni in loc. Da, dar asta costa, si cine este in stare sa plateasca pentru ceva ce nu intelege?

Despre Matei Bitea Articolele 94
Am fost jurnalist. M-am retras. Sunt freelancer și mă ocup de SEO. Scriu și fac site-uri...