
Spuneam într-un post anterior despre SEO că este o enormitate să spui cuiva că doar după ce se face optimizare în site, acesta ajunge pe prima pagină a căutărilor Google. Da, este posibil, dar nu obligatoriu și, de cele mai multe ori, este de fapt o mare minciună. Cine spune așa ceva este ori incompetent ori rău-voitor. Dacă optimizarea este însă urmată de promovare online atunci da, aceste lucruri sunt realizabile. În ceea ce mă privește, eu fac un melange din aceste două activități, adică prima oară optimizez site-ul pe care-l am în lucru, iar apoi, pentru o scurtă perioadă de timp îl promovez. Totul în scopul evident de a urca site-ul în căutări, iar astfel clientul să continue colaborarea cu firma mea. Clar, după ce obțin contractul, va urma de fapt doat promovare. Abia de-atunci încolo va înțelege un client ce este aceea promovare.
Să încerc să explic cuiva că sunt două lucruri distincte… este de multe ori o luptă de coridă, iar eu aș fi taurul și voi sfârși de cele mai multe ori cu sabia-n grumaz, niciun client nu va pricepe cum vine chestia asta. Și de ce nu va sesiza diferența dintre optimizare, adică SEO și promovare online? Pentru că pe tot netul, sute de mii de șnapani tot asta spun: te aduc pe prima pagină la Google, garantat! E ca în presă, repetă zilnic o minciună și aceasta va ajunge adevăr!
Și totuși, eu sunt un visător și cred că am găsit o nouă metodă de a explica aceste două noțiuni. Deci, voi arăta mai departe esența diferenței dintre optimizare și promovare. Iar comparația cu fotbalul e nemaipomenită, căci la fotbal se pricepe toată lumea. Mă rog, în afară de Pițurcă…
Stafful Google a emis de nenumărate ori îndreptare în care sugerează cum trebuie construit un site. Apare un paradox. În condițiile în care un site este optimizat, adică răspunde cerințelor impuse, dorite sau necesare (în ordinea în care odoriți dvs.), de ce să nu fie primul? Răspunsul este atât de simplu, încât o să vă mirați de ce nu vi-l dați singuri: pentru că nu există pe net doar site-ul dvs.! Și, atunci, în aceste condiții, intervine concurența, nevoia de departajare, iar departajarea se face în modul cel mai uzual prin promovare, adică treci pe o etapă superioară, logic, nu? Aceasta se face, hai să spunem la modul simplist, printr-un clasament, ca la fotbal, câte puncte aduni, câte pierzi, câte meciuri nule faci, etc.
Promovarea unui site se desfășoară, v-ați prins fără-ndoială, nu doar pe durata unui singur meci, ci este într-adevăr un campionat. Un campionat în care fiecare își înscrie echipa (site-ul) și își stabilește obiectivul: locul întâi pentru Champions League, doi sau trei, sau patru sau cele care oferă participarea în cupele europene, dacă e un campionat puternic nu unul amărât ca al nostru. Alții își doresc doar salvarea de la retrogradare, adică pentru un site asta ar însemna să rămână pe o poziție care să susțină afacerea, respectiv prima pagina Google sau imediat pe a doua. Depinde de buget, rețineți, depinde câți bani are echipa!
Desigur că pe parcursul unui campionat se pot întâmpla multe, inclusiv să schimbi antrenorul, adică pe cel care se ocupă de optimizare, de SEO, de promovare! Se poate întâmpla să ai fani răuvoitori sau turbulenți și UEFA să-ți suspende terenul sau să te retrogradeze, să-ți ia din puncte și câte și mai câte. Asta ar fi penalizarea unui site, pe care unii chiar patronii de echipe o provoacă, prin gura lor mare și slobodă, vezi Becali, sau prin inducerea echipei în faliment, vezi Coposu și Rapid!
Sintetizând, optimizarea unui site este pregătirea lui pentru competiție, un fel de cantonament, unde se pun la punct relațiile de joc. Adică să fie echipa asta în stare să joace mai mult de două meciuri fără să-i cadă jucătorii în nas. Promovarea este campionatul! Totul ține de bani. Ca la Real Madrid, FC Barcelona, Chelsea, Bayern Munchen sau Manchester United. Adică la marile echipe…
Și ce naiba am vrut eu să spun de fapt? Că totul se face cu bani, cât buget ai atâta performanță scoți. Un antrenor bun nu va merge niciodată la Metalul Reșița. Că acolo vine țugul rece de pe Doman. Da, cred că asta am vrut să spun: că banii la bani trag și cu … faci copii săraci!
Și să nu mai confundăm optimizarea cu promovarea. Ca să nu mai vorbim de editarea de conținut. Hai noroc!