
Oricine are un site este topit sa se uite in fiecare dimineata pe Google si se intreaba, ia sa vedem, pe ce loc am ajuns!? Nu e un defect al unei persoane, precum alcoolismul sau tabagismul, si eu am fost asa, dar mi s-a sugerat putina discutie asupra acestui lucru.
In primul rand ar trebui sa stiti ca orice evolutie brusca in internet, din punct de vedere googlistic daca pot spune asa, inseamna un semnal de alarma. Semnal care, uneori, va fi urmat de o penalizare. Ideea asta de spaima fata de miscarile bruste a aparut odata cu spammerii, adica erau niste firme, persoane sau mai stiu eu ce care doreau rezultate peste noapte, sa vanda rapid Viagra, sa ajunga in fata tuturor la site-uri cu femei de companie, etc. iar pentru asta se foloseau tot felul de programele de trimis e-mailuri, hackeri semiprofesionisti si un arsenal intreg de metode si mijloace.
Google, dar si alte entitati serioase, Microsoft de exemplu, nu au vazut cu ochi buni acest lucru si ca atare clasificau actiunile drept spam si interveneau asupra sursei prin depunctari, adica le trimiteau undeva in spate, sau chiar le scoteau din cautarile SERP. A fost, daca vreti, o adaptare la mediu. Fireasca, daca ne gandim bine, la fel ca in viata obisnuita, orice crestere peste noapte se datoreaza unei interventii anormale, asemenea hormonilor si anabolizantelor. Ca atare trebuie eliminata…
Tocmai de aceea, daca sunteti dornici de o crestere in viteza a pozitionarii site-ului dvs riscati! Bineinteles ca viteza este ceva relativ, dar, parerea mea, este greu de stiut care este nivelul de crestere pe care il suporta algoritmul celor de la Google vizavi de urcarea unui site in ierarhie, daca e sa fiu cinstit nici nu-mi trece prin minte, si nici nu stiu daca exista mai mult de vreo 3-4 persoane din lumea asta care stiu chestiunea despre care vorbim. Tocmai de aceea, bazandu-ma si pe experienta, sfatul meu este prudenta! O urcare mai inceata si fara “hormoni de crestere” a unui site in SERP-ul Google este oricand de preferat in locul unei penalizari sau chiar excluderi.
Lucrati la site si-i aduceti imbunatatiri? Vreti sa le si vedeti in efecte? O sa le vedeti, dar nu neaparat maine. Sa va dau un model matematic pentru a intelege notiunea. Presupunem un site cu 50 de pagini. Google cand trece peste el se uita, de obicei, la prima pagina si, mai stiu eu, vreo alte doua, mai indexeaza ceva, mai calculeaza si naiba stie ce face… Nimeni nu stie in afara de Sergey si Larry si mai vreo 2-3 oameni cum se face chestia asta, cine spune ca stie este un mare mincinos.
Revin. Deci Google se uita pe site face niste socoteli si peaca. Modificarile pe care tocmai le-ati facut este posbil sa nu le fi observat, sau sa nu le observe nici data viitoare, peste cateva zile sau saptamani cand vine din nou. Dar, odata si-odata le va vedea. Asta daca nu faceti nimic in afara faptului ca ati adus imbunatatiri site-ului.
Intrebare: este deci vreo metoda prin care sa-l determinam pe Google sa vada tocmai modificarile pe care le-am adus site-ului azi sau ieri? In principiu da, cu ajutorul fisierului sitemap.xml. Dar nimic nu-i sigur pe internet! La fel ca in viata de zi cu zi, azi esti, maine nu mai esti…
Despre cum putem sa-l rugam pe Google sa ne indexeze mai repede si mai bine… in alt articol. Trebuie si eu sa castig o paine, pai nu!?