SEO la fotografie… sau cum 1000 de cuvinte este banal

fotografie si SEO
Fotografia vorbește prin subiect si elementele ei de SEO. Altfel nu există în mediul online.

De ce este nevoie de SEO la fotografie? Ce face ca o fotografie să devină bună? Veți fi surprinși să aflați că pentru a deveni cunoscută ea depinde de „limbajul” digital . Fotografia bună este aceea care place ochiului, dar și cea care transmite informații. O fotografie bună este ca un supliment. Dă viteză și relevanță pentru un site. Invers, o fotografie poate fi înecată de locul în care a fost pusă.

Fotografia este unul dintre cele mai importante aspecte ale unui site, atât dpv al conținutului cât și al optimizării SEO a acestuia. O fotografie bună face cât o mie de cuvinte, sună un refren mai vechi al ziariștilor. Mie personal nu-mi (mai) place expresia. S-a făcut și încă se face prea mult caz de ea astfel încât a devenit de o banalitate evidentă.

Este adevărat că dacă ai o fotografie bună aceasta ar trebui să vorbească în locul tău. Sau, mă rog, ar trebui să te scutească pe tine să mai scrii, să mai povestești. Iar dacă vorbim despre site-uri, o fotografie bună ar ține loc de conținut. Mai punem 2-3 cuvinte, să trecem de cele o mie și gata, ne-am rezolvat! Am putea deci spune că o fotografie pentru un website trebuie să fie și bună, nu doar frumoasă. (Sic!)

Condițiile de existență ale unei fotografii bune

  • O fotografie bună trebuie să aibă valoare (să zicem) artistică, sau să spună ceva. Adică să aibă atribute măcar de document, să trasnmită o informație la modul vizual. Altfel degeaba o introduceți într-un website. Stă ca o mizerie în pagină și ocupă spațiu degeaba.
  • O fotografie trebuie să îndeplinească și câteva criterii tehnice. Cum ar fi, de exemplu, dimensiunea ei, numărul de culori, numele fișierului, tipul de format în care este salvată… Sunt criterii care toate fac parte din SEO la genul fotografie, că vreți sau nu să acceptați asta. Dacă vă-ntrebați ce influență are pentru calitatea fotografiei dacă se numește xxx sau yyy, de ce să fie format A3 și de ce nu A2 și de ce nu cât un pachet de țigări, dacă tot e fotografie bună, atunci trebuie citiți cu atenție ce scrie mai jos.
SEO Timisoara
Vremea fotografiei traditionale. Apăsarea pe declanșator te costa bani. SEO ti-l făceau prietenii, ei spuneau dacă fotografia este bună sau nu…

Calitatea estetică a imaginii

Numărul fotografilor profesioniști a crescut exponențial de când s-a inventat aparatul de fotografiat digital. Logic. Este ieftin și practic nu trebuie decât să cumperi aparatul, care poate fi și un telefon mai scump. Nu trebuie să dai banii pe filme și pe procesarea lor, acestea au rămas doar amintiri. Sunt sigur că dacă ar trebui să fim atenți să nu risipim banii atunci când apăsăm pe buton, atunci n-ar mai fi atâția fotografi.

Înainte de a vorbi de SEO, să spunem că ușurința de a face o fotografie a adus și altceva. Este vorba de lejeritatea în aprecierea unei fotografii. Suntem la faza în care cine face fotografia spune dacă e bună sau nu. Pe cale de consecință, criteriile de apreciere sunt foarte subiective. La naiba cu reguli, cu compoziția unei imagini, alea au fost bune pe vremea lui da Vinci.

Dacă ne referim la paginile unui website, fotografia pe care o plantăm acolo este bună dacă așa decide proprietarul. Alte criterii nu există cu adevărat. Și totuși, ați observat că la unele site-uri „cu poze” te uiți mai cu plăcere decât la altele? Oare de ce!?…

SEO Timisoara
Fotografia cu telefonul mobil; primul pas spre „profesionism”

Proprietățile tehnice ale fotografiei

Dacă vreți să puneți o imagine într-un site, probabil o faceți cu un scop. Acela de a fi văzută. Dar ca să fie văzută trebuie găsită. Or, atunci, pentru a fi găsită, o fotografie trebuie să aibă niște calități tehnice, parte din arsenalul de optimizare SEO. Ea trebuie să îndeplinească niște criterii pentru a avea legitimitate într-o zonă de căutări. Calitățile fotografiei trebuie să atingă niște performanțe pentru a se detașa față de altele cu conținut similar. 

Logic este că dacă puneți o fotografie într-un site (sau pe FaceBook, Instagram, Twitter…) o faceți ca ea să fie văzută. Iar ca să o vadă cineva trebuie ca ea să fie găsită de motorul de căutare. De Google, așa se spune. Excludem varianta că o distribuiți dvs. la câteva milioane de oameni la care ați putea avea interesul.

Ok, acum să presupunem că imaginea dvs are proprietățile care-i dau acel SEO necesar de a fi găsită de Google. Bun, dar dacă dvs., din Timișoara, aveți o fotografie cu un cal, iar badea Ion de la margine de București are și el o fotografie cu alt cal, au deci un conținut asemănător, care imagine este mai bună? O considerăm mai bună pe cea care o găsim prima. Este legea internetului.

Cum faceți să apară fotografia dvs. înaintea celeilalte? Aici este o chestiune de integrare cu restul site-ului. Dacă fotografia dvs se integrează mai bine în site, dacă site-ul dvs are un SEO general mai bine pus la punct, veți apărea înaintea celui din București.

În definitiv, asta ne interesează: să fim înaintea celorlalți! Altfel nu este găsită, nu este văzută imaginea noastră. Pentru asta este nevoie de SEO la orice fotografie, este parte integrantă dintr-un site, ajută la promovarea lui. Invers, un site bine optimizat va propulsa și imaginea.

Ce să-nțelegeți prin pixeli

O cameră foto de 6 MB, va face imagini de 6.000.000 pixeli, adică o fotografie de 3.000 x 2.000 pixeli.

Ea nu va ocupa pe card 6 MB, fișierul pe card va fi mai mic pentru că este comprimat. O mărime uzuală pentru un fișier primar (o fotografie) de 6 MB ar putea fi de 100-200 kB, în funcție de gradul de comprimare. Un grad de comprimare mai mare conduce la o calitate mai mică.

Ecranul desktopului dvs are în mod uzual 1400-1800 px, poate mai mult. Deci o fotografie cu lățimea de 3.000 de pixeli este mai mult decât aveți nevoie. Ecranul unui telefon mobil are lățimea 400-700 px în mod uzual. Probabil tehnica va evolua și va fi mai lat. Dar cu siguranță nu aveți nevoie de o imagine așa cum face camera dvs pentru că e inutil.

Ați înțeles desigur că imaginea pe care o scoateți direct dintr-o cameră de 6 MB este prea mare pentru a vi vizionată direct pe desktop și cu atât mai mult pe telefonul mobil. Ce se întâmplă dacă aveți o cameră și mai puternică, de 10-15 MB? Sunteți liberi să vă imaginați.

Dimensiunea imaginii

Prima dintre marile greșeli ale celor care pun fotografii pe bloguri sau în site-urile lor este legată de mărimea acesteora. Mărimea fișierului la fotografie este un element SEO foarte important. De exemplu, faceți o fotografie cu telefonul mobil care are o cameră de 6 MB. Și știți că imaginea va fi folosită pentru vizualizare pe telefonul mobil.

Gândiți-vă cât de mult i-ar lua unui utilizator să vadă cu telefonul mobil o pagină cu o poză de 6MB. Asemenea dimensiune este suficient de mare și pentru desktop.

Ca să înțelegeți mai bine, să spunem că un telefon mobil are rezoluția ecranului pe orizontală de 480 de pixeli. (Discutăm la modul didactic, în realitate telefoanele mobile au mai puțin sau mai mult.) Puneți într-o pagină de blog o imagine cu dimensiunea de 3000 pixeli și vedeți cât de încet se încarcă. Viteza de încărcare a site-ului este un element de optimizare, o chestiune de SEO.

Remediul este redimensionarea imaginii. Folosiți un editor foto de genul IrfanView și aduceți fotografia la dimensiuni mai „normale”. Unele website-uri, cele construite în wordpress de exemplu, au incluse plugin-uri care redimensionează automat imaginea la dimensiunea necesară. Respectiv pentru rezoluție de telefon mobil sau rezoluție desktop.

Numele fișierului imaginii

Cu numele fișierului este o problemă relativ simplă. Atunci când descărcați fotografiile din telefon sau aparatul de fotografiat, acestea sunt denumite ceva de genul IMG001356.jpg sau Canon-IMG-34456.jpg sau orice altă combinație care le trece producătorilor prin cap. Google nu va pricepe nimic din numele unei astfel de imagini. Însă dacă o redenumiți cam așa… cal-rasa-lipitan.jpg atunci el va înțelege că de fapt e vorba de un cal.

Schimbarea numelui este o chestiune SEO importantă dar nu vă garantează bunăvoința celor de la Google. Dacă motorul de căutare înțelege și din alte elemente ale site-ului că într-adevăr poza s-ar putea să fie cu un cal, atunci probabil o afișează când cineva caută după cuvântul „cal”.

Etichetarea, denumirea imaginii

Ce înseamnă asta!? Păi dacă aveți o fotografie și o puneți pe site, iar sub ea nu scrieți ce reprezintă, ați pierdut o posibilitate din promovarea imaginii. Este un element de tehnică SEO care folosit așa cum trebuie la fotografie crește valoarea site-ului. Scrieți sub imagine ceva de genul: Un cal lipițan de doi ani…

Chiar dacă din context rezultă că este vorba de un cal, dacă în codul sursă al imaginii este loc pentru denumire (atributul „title”) de ce să nu-l folosiți!?

Optimizare SEO pentru fotografie. Cum să creștem viteza site-ului

Viteza de încărcare a site-ului este în relație directă cu dimensiunea fișierelor de tip imagine, adică spațiul pe care-l ocupă pe disc. Logic, spuneam că dacă o imagine are 6 MB ea ar putea ocupa un spațiu de să zicem 100 kB. Să zicem că aveți câteva imagini într-o pagină. Care trebuie să se vadă mici dar are fiecare 6 MB. Va ieși un balamuc, nu se va uita nimeni la site-ul dvs dacă are un telefon mobil.

Reducerea dimensiunilor fotografiilor

Redimensionarea imaginilor este una dintre cele mai elementare metode de creștere a vitezei unui site. De ce să folosim o fotografie cu dimensiunea de 3.000 x 2.000 px dacă nouă ne trebuie una de 400 x 200 px? O redimensionăm exact atât cât ne trebuie.

Redimensionarea se face cu un editor foto obișnuit. Am pomenit mai sus de IrfanView dar mai sunt și altele. Photoshop sau Corel PhotoPaint sunt deja foarte performante.

Dacă este necesar să arătăm fotografia la dimensiuni mari (suntem fotografi și ne prezentăm lucrările sau oferim o hartă, un plan urbanistic) pentru că trebuie distinse detalii, putem face link de la imaginea mică la cea mare. Atunci, cine vrea să vadă fișierul la dimensiuni „premium” știe la ce să se aștepte și are răbdare.

SEO Timisoara
În stânga sunt imaginile optimizate prin reducerea numărului de culori. Observați că spațiul este deja mai mic de 10% din cel inițial. Reducerea spatiului ocupat pe disc duce la cresterea vitezei site-ului. Comprimarea fisierelor va face să aveți un site cu viteză „turbo”

Comprimarea fișierelor de tip imagine

Putem crește viteza site-ului și mai mult; respectiv comprimăm imaginea folosind un alt tip de fișier. Cum facem asta? O metodă ar fi reducerea numărului de culori. Să vă explic. O imagine peisaj ca să arate bine folosește cel puțin vreo 16.000 de culori. O comprimăm într-un fișier de tip jpg până ni se pare că începe să arate ca naiba. Adică am ajuns la limită. O comprimare mai mare o face să nu fie calitatea pe care o dorim.

Imaginile care reprezintă logo-uri, desene… n-au însă nevoie de atâtea mii de culori. Prin urmare, să le optimizăm ar însemna să le reducem numărul de culori. O ștampilă de exemplu n-are nevoie de mai mult de 6 culori. Emblema de la un club de fotbal are și ea nevoie de cam tot atâtea, hai să zicem 16, dar nu 16.000!

Reducând culorile reducem dimensiunea fișierului, creștem viteza site-ului. Asta înseamnă SEO pentru fotografie, ceva inteligent!

Și totuși, câte cuvinte transmite o fotografie bună?

Dacă ați avut răbdare să citiți până aici, înseamnă că ați prins ideea. Aceea că SEO înseamnă viața pe internet. Fără optimizarea site-ului puteți merge la culcare, să vă apucați de creșterea caprelor, să tundeți iarba, orice dar să nu așteptați rezultate de la site-ul dvs.

Din cele de mai sus ați înțeles și că 1.000 de cuvinte ar fi prea puțin pentru o fotografie bună. Asta era valabil până pe la mijlocul anilor 90. Acum, odată cu internetul, criteriile de valoare s-au modificat.

Pentru ca o fotografie să fie bună ea trebuie să se și difuzeze. Să-și disemineze informațiile. La cele 1000 de cuvinte mai puneți vă rog cuvintele care înseamnă SEO. Adică ce-i spune imaginea respectivă motorului de căutare Google…

Cu cât îi spune mai mult, cu atât fotografia e mai bună. Poate este nedrept dar asta e viața!…

Mai citește și alte articole scrise de mine:
Facem SEO singuri în wordpress
Importanța dimensiunii fotografiilor
Ce este un audit SEO; când, cum și cât ne ajută în promovarea site-ului
Citește din mediul online internațional:
Improving website performance with image optimization: A beginner’s guide
Images: Your easiest page speed win
How Your Images Affect Your Site Speed and SEO
Speed is now a landing page factor for Google Search

Despre Matei Bitea Articolele 212
Ofer servicii de optimizare SEO si locuiesc in Timisoara. De web design m-am apucat la sfârșitul anilor 90. Apoi, cam de prin 2004 „m-am tras” spre SEO. Sunt fost jurnalist. Așadar copywriting-ul, crearea de conținut, mi se potrivesc ca o mănușă. La fel, marketing digital, seamănă cu ce făceam noi ca să vindem ziarul... Acum sunt freelancer. Mă ocup de SEO și scriu site-urile altora. Doar asta fac...