SEOlogie: lucrarea mea de diploma…

seo-man-timisoara

 

Sunt într-o perioadă de mari frământări SEO-istice, de rearanjări şi redistribuiri de documente, de fişiere, de instalări… aşa că am găsit ceva… Am scris astă vară, e preambulul de la lucrarea mea de diplomă, cine mă urmăreşte ştie despre ce vorbesc.

Consider că ar trebui să citească şi alţi “studenţi” de-ai mei… aşa că redau mai jos un fragment.

Descrierea functionarii si utilitatii unui magazin online

1. Introducere in functionarea teoretica a unui magazin online

In aceasta lucrare, dincolo de utilitatea practica a unui magazin online, aplicatie ale carei componente tehnice vor fi descrise in capitolele urmatoare, mi se pare util sa abordez un aspect mai putin atins de majoritatea proiectelor studentesti in domeniu. Mai exact, in partea introductiva a acestui proiect, voi atinge problematica functionalitatii unui magazin online.

Trebuie mentionat ca sursa informatiilor din textul de fata este provenita din materialele puse la dispozitie de Google in asa-numitele sale manuale de bune practici.

In introducere,teoretizam ca sa faci un magazin online nu trebuie sa ridice foarte mari probleme nimanui care este cat de cat avizat, exista in acest sens o multitudine de solutii, cum ar fi cea a utilizarii serverului Glassfish si scrierea codului sursa in java, html si xhtml, cazul lucrarii de fata. De asemenea, o alta modalitate este folosirea platformei wordpress si a unui server de tip Apache, utilizandu-se limbajul php. Mai exista varianta Joomla si inca vreo cateva metode dar mai putin cunoscute…

Indiferent care ar fi modalitatea de concepere si realizare a unui magazin online, cea mai mare problema a acestuia in functionare este, dincolo de cea legata de procurarea de marfa la preturi cat mai mici si calitate cat mai mare, promovarea lui in mediul online.

Combinarea resurselor intrinseci din care este alcatuit in final codul sursa al magazinului online trebuie sa se supuna acelorasi reguli, respectiv sa dea posibilitatea de indexare a continutului acestuia. Indexarea produselor dintr-un magazin online se face, in esenta, printr-un singur mod: folosirea etichetelor! Etichetele sunt aceleasi, din orice limbaj ar proveni interfata magazinului nostru online.

Ce inseamna etichetarea? Un raspuns intuitiv suna chiar asa: sa punem etichete pe produs, ca la magazin… O eticheta pe care sa scrie „produs de“ „culoarea“ „materialul din care este facut“ etc

Acum, pentru a intelege cum se face indexarea trebuie sa gandim putin in stil Google, si spunem Google pentru ca este cel mai cunoscut motor de cautare, dar de fapt orice motor de cautare „gandeste“ la fel. Cand vine Google pe site-ul nostru, fie ca este magazin online, blog sau orice alt gen de pagini web, el va cauta doar informatia, iar pentru el va fi foarte putin relevant ca informatia provinde dintr-un limbaj java sau php, iar pentru a fi receptionata ca atare ea trebuie deci sa fie la fel, tocmai acesta fiind si scopul etichetelor.

OBSERVATIE: Termenul de etichetare folosit in acest text are un sens mai larg, nu este cel care defineste in mod strict un element component de limbaj de programare. De exemplu, daca vorbim de etichetarea unei imagini nu ne referim la strict la eticheta <img> ci la proprietatile acesteia, respectiv la atributul „alt“, iar prin analogie, in continuare la nume de fisier, la atributul „title“, etc.

2. Valoarea etichetelor pentru un motor de cautare

Valoarea etichetelor in sensul rezultat din observatia de mai sus provine in cea mai mare parte din html, dar nimeni nu este cu adevarat interesat de acest aspect, ca atare este irelevanta discutia pe aceasta tema. Dar, ca sa putem vorbi aceeasi limba, trebuie sa avem in vedere felul in care lucreaza cu baza de date un magazin online. Cu siguranta ca nu trebuie sa intelegem notiunea de produs ca valoare a lui obiectiva, bazele de date asta si sunt, colectie de informatii si nu depozite de piese, logic fiind ca orice element dintr-o baza de date trebuie interpretat in functie de informatia pe care o furnizeaza. De regula, lucram cu elemente de forma sirurilor de caractere, iar in continutul acestora avem toata posibilitatea de a introduce elementele care ne intereseaza.

Un element din baza de date va contine informatia referitoare la un produs oarecare intr-un mod oarecum asemanator cu cel descris in continuare. E limpede ca vom folosi din plin fisiere care contin imagini sau texte. Ambele se preteaza la acelasi gen de „manipulare“. In fond, o informatie dintr-o baza de date, chiar daca vizeaza un singur produs, nu reprezinta de fapt decat o colectie de alte informatii.

Numele fisierului este sursa primara pentru un motor de cautare, ca atare va fi extrem de binevenit daca fiind vorba de un produs placa de baza, de exemplu, vom avea un fisier care se va numiplaca-baza-nume.jpg in cazul unei fotografii sauplaca-baza-nume.txt in cazul unui fisier text. Ambele variante sunt preferabile unor denumiri de genuldsc34-5.jpg saudsc34-5.txt.

Numele fisierului care face referire la produs este asadar prima informatie pe care o citeste un motor de cautare. Este si firesc asadar ca un magazin online, in orice forma ar fi realizat el, asa cum am spus mai sus, sa foloseasca aceasta regula indicata de Google. Desigur ca nu este o obligatie, informatia se poate descoperi oricum, insa este esentiala si usurinta cu care Google ajunge la aceasta.

Proprietatea „alt“ din interiorul etichetei imaginii este de fapt eticheta noastra pe care o punem pe produsul inclus in baza noastra de date. Am putea spune ca este vital pentru un motor de cautare. In cazul in care browserul utilizatorului nu este setat pentru a reda imaginea, acesta va afisa proprietatea alt, ceea ce deja ne induce ideea despre ce ar trebui sa fie imaginea. Deci, o informatie, pe care Google sau alt motor de cautare o va folosi.

Daca „alt“ are valoarea „placa de baza“ va furniza o informatie, pe cand daca va fi ceva de genul „345sdr1“ va inchipuiti de relevanta furnizata…

Mai mult, in cazul in care imaginea despre care vorbim este parte componenta a unui link, motorul de cautare o va folosi in colectarea de date despre relevanta site-ului spre care duce legatura.

Atributul „title“ al legaturii foloseste de asemenea colectarii de informatii despre relevanta subiectului. In mod logic, daca in cadrul linkului utilizat premergator deschiderii unei baze de date cu componente periferice vom avea title=„materiale si componente de baza din unitatea centrala a unui computer” baza noastra de date va contribui la relevanta magazinului online intr-un anumit domeniu. Daca atributul title va fi „piese de la Georgica“ am putea vorbi despre un magazin online banal, care furnizeaza informatii generale, incapabil deci sa scoata capul pe SERP-ul Google.

Posibilitati practice de etichetare

Revenind la ideea ca etichetarea nu trebuie inteleasa decat ca folosirea judicioasa a proprietatilor, identificarea si ordonarea elementelor unei baze de date nu reprezinta din punct de vedere matematic nicio problema, ci discutia este utila doar in sensul promovarii magazinului prin mijoace SEO, respectiv „search engine optimization“, respectiv a utilitatii unui magazin online.

Etichetarea produselor din baza de date a unui magazin online devine extrem de dificila in cazul in care avem un numar mare de obiecte din aceeasi categorie, de exemplu o suta de tipuri de placi de baza. Imaginatia ne poate lasa balta in acest caz, caci ne va fi extrem de greu de atribuit, sa zicem, o suta de nume de fisiere diferite, astfel incat sa si furnizam motorului de cautare o suta de informatii diferite. In aceste cazuri vom lucra cu sistemul de clasificare pe baza de categorii.

Un mijloc mult mai ingenios si mai practic de evidentiere a produselor din bazele de date de dimensiuni impresionante este folosirea de interfete intermediare. Acestea, asezate intre baza de date propriu zisa si utilizator, sorteaza informatia cat mai mult posibil. Pentru intelegere, este de fapt un sistem de ierarhizare-ordonare folosit la depozite; piese rotunde, rotunde si mari, rotunde si mici, rotunde mari si colorate, etc…

Esentiala in etichetarea produselor dintr-o baza de date este asadar corecta lor denumire, si asta nu doar pentru ca ne face viata mai usoara, sau nu in scopul acesta, ci doar pentru ca avem nevoie ca magazinul nostru online sa furnizeze informatii inteligibile motoarelor de cautare. Pana la urma, esenta unui magazin online este aceea de a vinde, iar ca sa vinzi trebuie sa ai clienti, iar clientii nu vin daca nu stiu unde, si de fapt acest „unde“ este informatia pe care trebuie sa o putem dirija catre motorul de cautare.

Cea mai eleganta modalitate de a ordona felul in care magazinul nostru online este vazut de motorul de cautare este interfata, asa cum am spus mai sus. Practic, la modul cel mai simplu, intr-un magazin online nu e indicat sa deschidem site-ul cu pagina propriu-zisa de magazin, respectiv binecunoscutul „shop“.

Ar fi bine sa deschidem site-ul cu o pagina index care sa contina toate elementele SEO, respectiv descrieri, cuvinte cheie, meta tag-uri, etc., tocmai in ideea de ierarhizare concomitenta cu cea de optimizare si promovare a magazinului.

Promovarea magazinului online

In lumea virtuala a internetului promovarea unui magazin online este total diferita de cea a vietii pamantene, daca putem spune asa. Daca despre deschiderea unui magazin obisnuit se obisnuieste sa se tipareasca flyere, iar acestea se dau unor fete frumoase care umbla prin oras, se popularizeaza produse, se organizeaza concerte de muzica, se dau prajituri sau pixuri personalizate si alte asemenea mijloace de marketing, in mediul online niciuna dintre aceste metode nu se poate aplica.

In lumea virtuala sa faci asa un taraboi ca deschizi un magazin ar echivala cu telefonul la politie dat de vecinii suparati ca nu pot dormi. Adica, ideea este ca pe internet orice scandal aduce a spam, iar asta inseamna penalizare iar penalizarea inseamna plasarea la urma cautarilor a informatiilor despre magazinul nostru online in care ne-am pus atatea sperante. Cel mai simplu taraboi pe internet este sa trimit sute, mii de mesaje de e-mail p-rin care sa dai sfoara-n tara ca s-a deschis… va aduceti aminte se e-mailurile cu Viagra si Cialllis? Asta este!

Si, atunci, daca sa organizezi concerte cu ocazia deschiderii unui magazin online, adica sa trimiti e-mailuri este echivalent cu spam, ce este de facut? Raspunsul este dat de sintagma de „search engine optimization“!

1. Search engine optimization pe intelesul tuturor

SEO, adica search engine optimization, este de fapt o stupizenie lingvistica. E putin absurd sa spui ca faci optimizare SEO unui site, caci chiar SEO inseamna acest lucru. Ca sa promovezi un magazin online inseamna deci sa-l optimizezi, adica sa-l pregatesti pentru a fi vazut de motoarele de cautare. Cum se face acest lucru este ceva la indemana tuturor celor care sunt in stare sa citeasca un material scris in html.

Pentru inceput, trebuie specificat ca o optimizare se imparte in doua: una on-page iar celalata sectiune se refera la optimizarea off-page.

1.1. Optimizare on-page

Asa cum se banuieste, optimizarea on-page are in vedere setarea magazinului on-line in ceea ce priveste codul interior al acetuia, ceea ce nu este accesibil fara a avea putinta de a intra pe serverul de hosting. Daca este sa fim sinceri, nici optimizarea interioara a magazinului online, nici cea off-page nu au legatura cu baza de date propriu-zisa a site-ului, ci mai degraba definesc continutul acestuia, il explica si-l difuzeaza in mediul virtual.

Practic, optimizarea on-page incepe cu titlul magazinului. De exemplu, un magazin online care se deschide cu un index ce are titlul „Magazin online Diverta“ va fi destul de prost vazut de Google sau alt motor de cautare. Mult mai prost daca aceasta se numeste „homepage“ sau „untitled“ sau „new“ sau orice alta varianta.

Titlul ideal pentru magazinul de mainsus ar fi ceva de genul: „Magazin online Diverta din Bucuresti, carti cu autori clasici si moderni“. Remarcati cate informatii sunt furnizate in cea de-a doua varianta. La fel, daca facem comparatia dintre „Magazin componente PC – Vasile Neamtu“ si „Magazin online de echipamente si componente PC, Vasile Neamtu din Timisoara“ observam ca tocmai informatia de localizare a magazinului este cea care face diferenta.

1.2 Optimizarea off-page

O optimizare eficienta are si componenta care se poate face in exteriorul site-ului. Un magazin online are nevoie si de vizitatori, nu doar de o constructie solida. Ca atare, promovarea lui in mediul online se face in mod uzual prin inscrierea in cataloage, in directoare de promovare,pe portaluri specifice, prin popularizarea pe retelele de socializare…

Devine fireasca intrebarea daca inscrierea intr-un numar cat maimare de directoare poate face diferenta intre un magazin online si concurenta lui? Nu, aceata este rapsunsul si o sa explicam de ce. In primul rand pentru ca Google interpreteaza numarul de locuri (cataloage) in care esti inscris printr-o componenta specifica, respectiv relevanta sau autoritatea sursei respective. Daca inscriem un magazin online de piese componente de calculatoare intr-un catalog apartinand unui depozit en-gros este o chestiune benefica. Insa daca site-ul nostru este gasit pe un site de intalniri matrimoniale deja are o problema.

Pe romaneste spus, fiecare cu neamul lui, sa nu amestecam lucrurile.

1.3 Fermele de legaturi

Acestea sunt asa numitele grupari de linkuri de la un site la altul, schimbul care se practica cu nu multa vreme in urma. De fapt, schimbul de linkuri a fost initial o idee buna, dusa insa de firea umana in randul abuzurilor. Ca atare, din anul 2014, acestea sunt catalogate ca elemente generatoare de spam si impiedica promovarea site-urilor, oricare ar fi acestea.

1.4 Linkurile Do-follow

De fapt, cu cat avem mai multe linkuri spre site-ul/magazinul nostru, cu atat acesta este mai relevant in cautarile Google. Dar nu si invers, vezi exemplul de mai sus cu fermele de linkuri! Adica, teoretic, pe site-ul dvs e bine sa fie cat mai putine legaturi spre alte site-uri si din alta parte sa vina cat mai multe inspre dvs. Pare o misiune greu de indeplinit.

Problema care poate corecta toate acestea este atributul do-follow sau non-follow, adica urmeaza-le sau ignora-le. Acestea sunt indicatiile date motorului de cautare Google si inseamna ca cele din prima categorie sunt linkuri de incredere iar pentru celelalte nu se baga mana-n foc.

Deci, pana la urma, un site este cu atat mai bine vazut cu cat are o doza mai mare de incredere furnizata celorlalti. Si, pe cale de consecinta, apare mai in fata sau mai in spate cand il cauti cu Google.

Oricum, regula de baza pentru o pozitionare de succes este valoarea continutului acestuia. Completezi site-ul cu valoare, obtii valoare!

Despre Matei Bitea 160 de articole
Ofer servicii de optimizare SEO si locuiesc in Timisoara. De web design m-am apucat la sfârșitul anilor 90. Apoi, cam de prin 2004 „m-am tras” spre SEO. Sunt fost jurnalist. Așadar copywriting-ul, crearea de conținut, mi se potrivesc ca o mănușă. La fel, marketing digital, seamănă cu ce făceam noi ca să vindem ziarul... Acum sunt freelancer. Mă ocup de SEO și scriu site-urile altora. Doar asta fac...