4 principii de eliberare-promovare a site-ului și business-ului

promovare online
Despre promovare și eliberare în online

Acest articol conține câteva ponturi de promovare pentru afacerea dvs, atât pentru site cât și pentru pagina de social media. Este vorba de principii și „șmecherii” pe care poate nu le știați, pe care am observat că nu le știu nici mulți din așa-zișii specialiști de SEO. În fapt, pentru optimizarea și promovarea unui site, cel mai bun furnizor și creator  de conținut al site-ului sunteți chiar dvs.

Dacă sunteți un bun profesionist, firma dvs oferă servicii excelente sau aveți un magazin online cu produse nemaipomenite, consider că jumătate din promovare este realizată. Rămâne să vă găsiți freelancerul (sau agenția de SEO) cu care să lucrați. Iar aceștia vor face cealaltă jumătate. Tocmai de aceea, ar trebui să considerați persoana sau agenția cu care lucrați drept un partener.

Împărtășiți partenerului dvs idei, proiecte, lucrări pe care le-ați realizat. Iar acest lucru faceți-l tot timpul. Iar creativitatea partenerilor dvs, cunoștințele lor tehnice, de SEO sau marketing, ar trebui să facă diferența față de concurența dvs. Cum vă alegeți partenerul de promovare? Acest lucru este mai greu de spus, nu există rețetă, în general oamenii o fac pe criterii subiective sau de conjunctură. Uneori este chiar vorba de inspirație. Dar rezultate bune sau proaste puteți obține cu oricine, indiferent că e freelancer sau agenție de marketing.

» Freelancer sau agenție de SEO-marketing? Opțiunea și dilema

Bun, să trecem acum la scopul acestui articol.

promovare pe Facebook
Captură de pe contul meu de freelancer pe care Google îl tratează ca pe un website

1 Plasați conținutul online pe un site și nu pe rețelele sociale

În primul rând, fără a intra în detaliile teoriei mulțimilor, trebuie să observați că dacă veți căuta ceva pe Google veți putea primi rezultate care se găsesc pe Facebook (sau Linkedin sau Twitter, etc) și nu invers. Dacă veți căuta ceva pe Facebook nu veți primi rezultate care nu se găsesc pe această rețea.

Remarca de mai sus se completează cu alte trei enunțuri.

  • Informațiile pe care le doriți promovate au caracter permanent dacă le „plantați” pe un site. Aceasta pentru că site-ul îl controlați dvs., pe când dacă puneți articole și informații pe Facebook, după o perioadă ele nu mai sunt vizibile. (Și oricum nu sunt vizibile pentru toată lumea.) Cam așa lucrează toate rețelele sociale.
  • Vizitatorii când deschid telefonul și caută ceva o vor face (de regulă) în bara de căutare a aplicației Google. La fel pe desktop, se va folosi un browser și un motor de căutare. Optimizarea SEO are acest scop de a scoate în evidență conținutul dvs. Țineți așadar cont de acest aspect.
  • Promovarea se face difuzând conținutul din site pe rețele sociale. Nu se întâmplă invers!

2 Pe Google contează prezența în social media și nu numărul de like-uri

De ce este important să fiți prezent pe social media!? Motivul este unul logic, dacă despre o afacere nu se vorbește, nu se discută pro sau contra… înseamnă că ea nu există! Este un principiu de publicitate. Mai bine să se vorbească despre tine, chiar și negativ, aceasta înseamnă atenția publicului. Algoritmii motoarelor de căutare funcționează diferit, totuși nu mai sunt impresionate de numărul de like-uri, de aprecieri sau de steluțe!

Ar trebui să știți că numărul de review-uri sau conținutul acestora nu contează. Ele sunt importante eventual pentru alți cititori, dar nici pentru aceștia nu mai sunt relevante. Așadar nu-i credeți pe „specialiștii SEO” care se oferă să vă facă rost de like-uri sau de review-uri pozitive. La modul concret acesta chiar nu contează…

» Review-ul, Google și escrocheria perpetuă. Recenzii plătite

Evitați difuzarea site-ului dvs pe o rețea socială sau pe un grup unde nu are utilizatori potențiale. De exemplu, un medic cu 15.000 de urmăritori pe Facebook ar putea să încerce să ajute o firmă de servicii, de exemplu. Printr-un discurs meșteșugit, prin persuasiune, ar putea să determine o parte dintre adepții săi să acceseze site-ul respectiv.

Efectul obținut va fi însă contrar. Utilizatorii când vor descoperi că nu-i interesează serviciile respective vor abandona. În „ochii” lui Google, dar și ale altor motoare de căutare, aceasta înseamnă că este un site neinteresant. Cu accesări multe dar fără a fi de fapt citit, site-ul „va cădea” în căutările Google. Respectiv crește rata de respingere a acestuia.

» Puneți-vă textele acolo unde sunt cititorii dvs

Dacă acum vreo 10-15 ani pentru SEO încă era important numărul de accesări, acum contează și interacțiunea utilizatorului. Scripturile Google Analytics înregistrează aceste evenimente și contorizează timpul petrecut pe site. Altfel spus, în loc de 100 clickuri spre site-ul dvs, mai bine unul care să vă citească postările, să ia notă despre serviciile pe care le oferiți.

Promovați-vă serviciile pe Facebook, dar postați-le în grupuri specializate, unde ar exista potențiali interesați. Și nu folosiți conturi personale.

» What is Google Analytics and how does work?

captura Google pentru SEO Timisoara
Captura Google pentru keywordul „SEO Timisoara” – iar site-ul meu este pe prima pozitie

3 Obiectivul dvs este prima pagină. Folosiți SEO inteligent!

Obiectivul pentru optimizarea SEO ar trebui să fie să vă plasați pe prima pagină. Dacă reușiți să faceți acest lucru aveți șanse mari de a obține clienți, parteneri de afaceri, cumpărători ai serviciilor dvs. Acum, mai depinde și ce fel de afacere aveți. Oricum, ideal ar fi să încercați să vă regăsiți la Google local, să vă puneți site-ul pe primele locuri, să aduceți dacă puteți și un cont de social media în prima pagină.

» The Benefit of Being on the First Page of Google (De ce să fiți în prima pagină de la Google)

Statisticle spun că site-urile din prima pagină obțin cele mai multe accesări. Apoi, cele din pagina a doua au un număr de vizitatori deja mai mic. Deja de la pagina a treia, a patra, nici nu mai contează dacă aveți un site…

» Why Your Business Needs to Rank on the First Page of Google

Există o categorie de întreprinzători care întrețin două-trei site-uri. Scopul este limpede, să crească șansele de a obține clienți din traficul organic. (Am lucrat pentru cineva care avea chiar 10 site-uri! Se ocupa cu tractări auto. Mărturisesc că a fost dificil să fac SEO pentru toate, logic, doar unul dintre acestea era cel mai performant.)

Să ai mai multe site-uri și să reușești să plasezi două pe prima pagină înseamnă că ai eliminat doi concurenți. Dacă poți trei este și mai bine.

Opinia mea este că mai ușor plasezi în prima pagină un site plus un cont de Facebook plus un Linkedin, etc… plus localizarea pe Google Maps! Cine încearcă să pună două site-uri va cheltui foarte multe resurse.

De exemplu, eu, la keywordul care mă interesează (SEO Timișoara) am trei poziții în prima pagină plus prima poziție la Google Maps. Astfel, în primele 10 locuri am site-ul https://789.ro și conturile de Facebook și Linkedin. Locurile acestora din urmă este oarecum variabil, depinde de cât și cum postez. mai apar și referiri la articolele mele. Dvs ați putea înlocui articolele prin prezentări ale produselor…

» Vezi prima pagină la căutarea SEO Timișoara

4 Denumiți și însemnați fiecare pagină, document sau imagine

Vreau să spun să dați denumiri sugestive și explicații la orice element pe care îl introduceți în site sau în contul dvs de social media. V-aș sugera:

  • Renunțați la introducerea denumirii firmei sau numelui dvs. Acesta nu contează, sincer, numele firmei este important doar pentru registrul comerțului. Puteți să vă prezentați numele firmei în pagina „despre”. Oamenii nu caută numele dvs, nu sunt interesați și nu-l cunosc. Ei caută servicii, produse, texte. Deci, în loc de Numele Firmei SRL puneți o enumerare de servicii pe care le efectuați. Vezi Studiu de caz. Pagina acasă a site-ului dvs
  • Explicați ce reprezintă subiectul fiecărei imagini pe care o introduceți în site sau contul social. Desigur, în măsura în care se poate. Denumirea imaginii este un element SEO pe care ar fi păcat să nu-l folosiți. Apoi, feriți-vă de denumirile de genul X23-IMAGE-12561.jpg sau altele asemănătoare. Acestea nu spun nimic motoarelor de căutare.
  • Dacă introduceți pagini format pdf sau docx ori altele asemănătoare, străduiți-vă să le introduceți proprietățile. De exemplu cine a scris textul, cine  făcut fotografia samd.

Concluzie

Însemnați-vă site-ul și conturile sociale cu tot ceea ce interesează. Tot ceea ce contează pentru afacerea dvs., servicii sau magazin online. Vremea pliantelor, a broșurilor tipărite pentru reclamă a trecut. Difuzați-vă site-ul sau contul de Facebook, Instagram, Linkedin… pe unde puteți. Începeți de la cartea de vizită la semnătura prin e-mail. Acum e vremea de marketing digital, de optimizare și promovare prin metode SEO sau de conținut.

Eliberați-vă de vechile idei!

Despre Matei Bitea Articolele 212
Ofer servicii de optimizare SEO si locuiesc in Timisoara. De web design m-am apucat la sfârșitul anilor 90. Apoi, cam de prin 2004 „m-am tras” spre SEO. Sunt fost jurnalist. Așadar copywriting-ul, crearea de conținut, mi se potrivesc ca o mănușă. La fel, marketing digital, seamănă cu ce făceam noi ca să vindem ziarul... Acum sunt freelancer. Mă ocup de SEO și scriu site-urile altora. Doar asta fac...