Promovarea site-urilor: Google Ads sau optimizare SEO!?

searching answer Google Adas versus SEO
Google Ads sau traficul organic!?

Oricine are un website pe care vrea să-l promoveze sau vrea să-și popularizeze un eveniment (o lansare de carte, un vernisaj, lichidare de stocuri de exemplu…) se va gândi la strategia de marketing. Va trebui să aibă un răspuns la întrebarea: cum fac să mă promovez mai bine, să vină mai mulți? În fond, cum să vând mai mult și mai bine?

Mă voi strădui în rândurile următoare să vă sigerez cele mai bune soluții; respectiv Google Ads sau optimizarea SEO…

Promovarea site-urilor astăzi

Promovarea în mediul online, astăzi, este axată pe două principii de bază: anunțurile și traficul organic. Astfel, motoarele de căutare arată utilizatorului care caută două tipuri de rezultate: cele plătite și cele organice. Lucrurile funcționează cam la fel, indiferent că ne referim la Google, Bing, Facebook, Youtube sau orice alt script de căutare…

Putem vorbi oricât pe acest subiect, dar pentru cel care caută, în fond pentru subiectul final, problma este aceeași:

  • Găsesc ceva pentru că este bun și reflectă în mod real ceea ce am vrut să găsesc?
  • Sau mi se oferă un răspuns pentru care cineva a plătit ca să-mi fie furnizat?

Este în avantajul utilizatorului (nu neapărat obligația) să înțeleagă diferența dintre un anunț publicitar și un rezultat organic (neplătit). Cum, de asemenea, este interesul utilizatorului să știe ce și cum caută…

În cele ce urmează voi dicuta despre principalele diferențe dintre anunțuri și trafic natural (organic).

Anunțurile Google

Sistemul Google Ads (cunoscut anterior ca Google AdWords) este o platformă de publicitate plătită. O folosesc de regulă agențiile de publicitate sau marketerii individuali. Aceștia plătesc pentru a afișa anunțurile lor în rezultatele de căutare Google și pe rețeaua de publicitate Google. Să știți că deși pare ceva complicat sau poate chiar o limbă străină, oricine își poate publica anunțul. Îți faci un cont, creezi o campanie și gata!

Toată partea interesantă este să înveți cum să-ți formulezi anunțurile. Să pici pe cheie cum s-ar zice. Va trebui să fii la curent cu modul în care caută utilizatorii…

Avantajele Google Ads

Rezultate sunt imediate. Anunțurile pot începe să apară în rezultatele căutării aproape imediat după lansarea unei campanii. Desigur, anunțurile sunt marcate, astfel încât să fie vizibil caracterul publicitar și să nu existe dubii despre faptul că sunt plătite.

Opțiuni de selectare a publicului țintă: Mesajele publicitare pot fi arătate în mod precis doar unei anumite categorii de utilizatori, selectați pe baza cuvintelor cheie cu care caută, a locației, a tipului de dispozitiv… În trecut ele erau și mai precise, dar GDPR-ul a limitat drastic aceste informații. Opinia mea este că limitările acestea se vor accentua. Vor fi din ce în ce mai multe limite în a putea fi identificată persoana din spatele unui ecran. Iar selecția utilizatorului țintă pentru anunțuri se va reduce într-un final doar la locație și rețea.

Scalabilitate și analiză: Sunt ușor de măsurat campaniile, adică pe baza unui script puteți observa de câte ori a fost afișat anunțul (sau banerul sau clipul video). Campania dvs se poate opri, de exemplu, când se atinge o anumită limită a bugetului. Sau o puteți crește în funcție de rezultate…

Dezavantajele campaniilor Google Ads

Costul: Anunțurile prin Google pot fi scumpe. În general, cu cât un cuvânt cheie este mai competitiv, cu atât anunțul costă mai mult. Costurile sunt continue.

Investiția se pierde la epuizarea bugetului: Altfel spus, odată ce nu mai plătiți, dispăreți! Practic vi se pierde urma, dacă nu cumva ați avut grijă să vă dezvoltați și organic. Și s-ar putea să vă puneți întrebarea: pe ce am chletuit eu atâția bani!?

Interesul relativ: Unele persoane ignoră anunțurie plătite. Ar mai fi un aspect, despre care Google spune că „aproape” nu mai există! Adică să stai dimineața la o cafea și în timp ce-ți citești corespondența, mai dai și un click pe anunțul concurenței. Numai așa, de-al naibii, să-i consumi din buget…

Trafic organic sau optimizarea SEO

În primul rând ce înseamnă asta? Pe scurt, ca să aveți un site, un cont de FB, de Linkedin, Instagram sau o prezentare pe un site cu anunțuri gratuite și care să fie vizibil mereu (și chiar în poziții fruntașe, înaintea concurenței) ar trebui să-l optimizați. Sunt câteva tehnici și principii de SEO care se aplică. Însăși termenul de SEO înseamnă asta: „Search Engine Optimization”.

» Ghid SEO pentru începători

Deci, SEO înseamnă optimizarea conținutului pentru a îmbunătăți vizibilitatea sa organică (neplătită) în rezultatele motoarelor de căutare. SEO se face pentru orice tip de conținut; site-uri, conturi sociale, filme pe Youtube…

Avantajele SEO

Costul este eficient: Nu există cost direct per click! Însă până să atingeți rezultatele remarcabile este nevoie de ceva timp. De asemenea, aveți nevoie de cunoștințe tehnice, de marketing, lingvistice… în general o sumă de abilități pentru a fi implementat eficient.

Sustenabilitate: Rezultatele pe termen lung pot fi susținute fără plăți continue.

Credibilitate și Încredere: Utilizatorii au tendința de a avea mai multă încredere în rezultatele organice decât în anunțurile plătite. Rezultatele organice primesc în general mai multe clicuri decât anunțurile.

Acoperire generală a conținutului: Îmbunătățește vizibilitatea generală a site-ului, nu doar pentru cuvinte cheie care ne interesează.

Dezavantajele SEO

Consumă Timp: Eforturile pot dura luni pentru a arăta rezultate semnificative.

Schimbări în Algoritm: Strategiile SEO trebuie să se adapteze la schimbările algoritmilor motoarelor de căutare. Cei de la Google le schimbă mereu (și nu numai ei, toate motoarele de căutare fac asta, respectiv Microsoft, Yandex…) pentru a se adapta dinamicii de comportament a utilizatorilor. Dacă algoritmul Google ar fi standard și etern, compania nu ar mai câștiga bani din reclame. Apoi, ar fi o plictiseală grozavă!…

Complexitate: Necesită eforturi continue și expertiză în diverse aspecte precum crearea de conținut, SEO tehnic și construirea de legături.

Recomandări de folosire Google Ads și SEO

Opinia mea este că aceste două modalități de promovare ar trebui folosite în situații diferite. Chiar complementare. Datorită caracteristicilor acestor două sisteme, ele se pretează anumitor tipuri de promovări.

Dacă aveți nevoie de vizibilitate rapidă și trafic imediat. De exemplu când apăreți pe piață și vreți să promovați urgent site-ul dvs. La promoții, când aveți o lichidare de stocuri și n-aveți timp să așteptați promovarea organică. Un eveniment este un exemplu foarte potrivit, târgurile și expozițiile sunt ideal de promovat prin Google Ads. Deși, ar putea fi scumpă metoda.

SEO

Metoda ar trebui să vă preocupe atunci când vă interesează o afacere viabilă pe termen lung. Când vă interesează dezvoltarea unui brand, să sporiți încrederea clienților, de fapt când vreți să fiți la adăpost de capriciile și fluctuațiile pieței, să aveți mereu ceva stabil și permanent.

Optimizarea site-ului, promovarea acestuia prin tehnici SEO ar trebui să fie mai ieftină decât cea prin anunțuri.

Abordarea integrată

Multe afaceri găsesc că utilizarea atât a Google Ads cât și a SEO oferă cele mai bune rezultate. Google Ads poate oferi câștiguri rapide și trafic imediat, în timp ce SEO construiește o bază solidă, sustenabilă pentru succesul pe termen lung.

Alegerea între Google Ads și SEO depinde de obiective, de buget și timp. Pentru rezultate imediate, campanii țintite, Google Ads este ideal. Pentru creștere pe termen lung, credibilitate și strategii de cost eficiente, SEO este calea de urmat.

Combinarea ambelor strategii poate ajuta la maximizarea vizibilității tale online și a eficienței generale. Dar, cum am spus mai sus, depinde și de profilul afacerii sau activității de promovat.

Perspective; Google AI Overview

Ceea ce am spus mai sus reprezintă principiile de promovare de astăzi. Astfel, anunțul din Google Ads sau snippetul din traficul organic sunt prezentate într-o pagină care se numește SERP (Search Engine Result Page). Apariția AI (inteligenței artificiale) și integrarea acesteia în browsere a determinat unele schimbări.

După cum am observat, platforma Google AI Overview pare a favoriza într-o mai mare măsură anunțurile plătite. În defavoarea rezutatelor din traficul organic. Desigur că este opțiunea celor de la Google – ca dealtfel și a celor de la Microsoft – să-și gestioneze interesele comerciale. Devine însă tot mai evident că motoarele de căutare alunecă puternic spre latura comercială a activității online. Vom reveni însă asupra acestui subiect.

Notați însă că, deocamdată, Google Ads și traficul organic sunt singurele modalități reale de promovare a aunui site, a unei afaceri sau eveniment.

Despre Matei Bitea Articolele 207
Ofer servicii de optimizare SEO si locuiesc in Timisoara. De web design m-am apucat la sfârșitul anilor 90. Apoi, cam de prin 2004 „m-am tras” spre SEO. Sunt fost jurnalist. Așadar copywriting-ul, crearea de conținut, mi se potrivesc ca o mănușă. La fel, marketing digital, seamănă cu ce făceam noi ca să vindem ziarul... Acum sunt freelancer. Mă ocup de SEO și scriu site-urile altora. Doar asta fac...