
Există o credință înrădăcinată că dacă vei comenta pe bloguri, prin ziare sau orice alt gen de site-uri (care acceptă) și-ți vei lăsa acolo semnătura și adresa site-ului tău vei crește în popularitate. Și da, și nu! Experiența mea spune că mai mult nu, îți vei face chiar mai mult rău dacă vei face comentarii la întâmplare. Și am să dau niște explicații logice, pe care le puteți verifica dvs. Pe propria piele dacă vreți.
Întâi trebuie să înțelegem ce se întâmplă. Iar pentru asta să luăm un exemplu ipotetic. Ai un site cu un magazin online care vinde tricotaje. Și ai decis să-ți promovezi singur site-ul, ceea ce este un lucru nemaipomenit, căci așa vei învăța de fapt ce trebuie și cum trebuie. Mai mult, vei observa și câtă muncă este. Și fiindcă există o mulțime de autoștiutori în domeniul SEO, al promovării online, este destul de ușor să găsești niște sfaturi în acest sens. Unii îți vor zice că da, comentează pe bloguri, pune-ți site-ul prin reclame și vei avea succesul garantat. O inițiativă care ar fi doar păguboasă…

SEO elementar: cum obții link-uri spre site-ul tău
Cel mai la indemână mod de a obține o legătură spre magazinul cu tricotaje este să adaugi comentarii la articolele din ziarele online. La bloguri. Poti sta toata ziua să comentezi. Rezultatul îl vei cuantifica mai bine dacă te uiti în Google Search Console și-ți vei analiza cu sinceritate link-urile care vin spre magazin. Dacă ești atent, vei observa că procedând în modul descris mai sus primești doar link-uri nefolositoare.
Ce înseamnă link nefolositor!? Păi în SEO, noi zicem că este unul care nu te ajută la nimic, ba dimpotrivă, te trage-n jos. De exemplu, un comentariu la un articol despre criza politică nu are nicio relevanță pentru magazinul de tricotaje. Și dacă este unul, treacă meargă, dar dacă sunt mai multe…
Cu totul alta este situația în care vei adăuga comentarii la reviste de tricotaje. Dacă adaugi comentarii (chiar și la ziare) care tratează exclusiv tema tricotajelor. Dacă legături spre magazinul tău de tricotaje există pe ziarele regionale, de exemplu. (Asta înseamnă să-ți plătești niște articole și să le pui în ziarele online. Este însă o metodă foarte scumpă acest gen de publicitate.)
Deci ideea de bază pe care aș vrea să o rețineți este aceea că succesul înonline se bazează pe relevanță. Or tocmai acest obiectiv se construiește greu, cu răbdare și cu foarte mare atenție. Dacă vei avea o relevanță semnificativă în domeniul magazinelor care vând tricotaje, vei fi afișat mai înainte. Adică mai în față. În continuare veți avea câteva rânduri despre relevanța care se construiește din propriul site.
Relevanța și link-urile din propriul site
Sunt suficient de mulți oameni care refuză ca în site-ul lor să existe trimiteri spre alte firme, spre alți producători, de fapt spre oricine. Iar dacă e vorba despre un concurent opoziția este și mai fermă. Iar motivația este aproximativ aceeași: „Eu nu fac reclamă altora în site-ul meu!” Este o greșeală și am să vă explic mai bine de ce.
Optimizarea SEO are drept componentă importantă rețeaua de legături din care face parte site-ul. Acestea nu sunt doar cele care vin spre site, ci și cele care pleacă. Cum am spus mai sus, să refuzi un link pentru că este spre un concurent poate fi o idee bună dacă reușim să respectăm proporțiile. Adică să fim totuși rezonabili.
Un client care vindea becuri electrice s-a pus să-i pun link spre Philps. „Lasă, el să-și facă reclamă singur!” Observația ar fi corectă dacă facem un link spre un magazin online care vinde becuri Philips. În schimb, dacă e vorba de ceva din istoria marelui concern Philips, despre invențiole și inovațiile în domeniul becurilor cu alogen este deja altceva. Relevanța se construiește plasându-te în apropierea celor mari. Sau a celor mai relevanți decât tine.
Reclamele construiesc relevanța
Un alt exemplu, care mie-mi place foarte mult, este acela cu relevanța unui site de hotel. (Am avut și am construit relevanță pe baza ideii expuse în continuare.) Dacă pe site-ul hotelului pui o reclamă a unei firme de rent-a-car, a unui salon de coafură, pui articole pe blog care oferă servicii de călcătorie…automat te plasezi în zona serviciilor horeca.
Dacă însă ești refractar la acest tip de conținut și te vei limita la a descrie camerele pe care le oferi și a spune că ai apă caldă, atunci relevanța este scăzută. Explicația o aveți dacă vă gândiți din prisma celui care caută un hotel, atunci când se pregătește să plece în vacanță. Va căuta un hotel aproape de aeroport, de unde să poată închiria o mașină, unde să-și dea rufele la spălat, care să foere firizerie-coafură, deci cam tot ce dorește un client modern. A trecut vremea când îți duceai în vacanță borcanele cu zacuscă.
Acesta din urmă este și punctul de vedere al celor de la Google. Ei consider mai relevant pentru noțiunea de hotel un amplasament care oferă și alte servicii. Care indică și tururi prin oraș, care are bannere spre alte agenții de turism. Cam asta este viziunea despre relevanța unui site.
Așadar ești cu atât mai relevant cu cât ești mai deschis la lucrurile care au legătură cu sfera ta de interes. Arată-ți concurența tocmai pentru a se face diferența între tine și ea!
» Link building ca jocul cu moartea
» Link building să fie, dar făsăr site-uri ușoare» The Beginner’s Guide to Link Building
» Cum să ne preocupăm de linkuri pentru promovarea site-ului