Despre publicitate. Ce nu se vede la o reclamă de web design

publicitate web design
Publicitate își face toată lumea, dar nu toți în mod onest...

Primesc zilnic oferte de publicitate sau în care mi se propune să mi se facă un site cu următoarele beneficii. Și urmează o listă de avantaje pe care le-aș avea dacă accept. Îmi propun așadar ca în textul de față să arăt celorlalți, ignoranților în materie de web design și SEO, că de fapt vi se oferă banalități. Chestiuni absolut normale și asupra cărora n-ar trebui să insistăm.

Indiferent cât de atrăgător și onest ni se va părea materialul de reclamă, el este totuși marketing. Și de cele mai multe ori profită de ignoranța noastră. Promovarea online, SEO, designul web sunt noțiuni pe care nu foarte mulți le stăpânesc.

Este adevărat, în acest domeniu, poate mai mult decât în altele, contează să știi să vinzi. Nu înseamnă neapărat că ești mai bun, ci doar că știi să vinzi. Este o vorbă, cel mai bun comerciant este acela care reușește să vândă frigidere la eschimoși! Adică vinde acolo unde practic nu se face publicitate la frigidere. Pentru că n-au nevoie de aceste electrocasnice…

Site-urile noastre sunt responsive 100%

Când un web designer se laudă că paginile lui sunt responsive, adică se văd foarte bine pe orice device, nu spune deloc o minciună. Pentru că așa se fac! Nimeni în lumea asta nu mai face un site pe care să-l vezi doar pe computer! Este ca și cum un constructor de automobile s-ar lăuda și și-ar face publicitate că el produce autoturisme cu volan. Păi cum altfel să fie!?

Însă unui utilizator obișnuit, care acum își deschide o afacere sau vrea să schimbe aspectul site-ului său, această reclamă s-ar putea să-i vină de hac. Pentru că este ignorant în domeniu, așa cum cei mai mulți oameni sunt la crearea site-urilor, la SEO, la servere și altele asemenea.

Așadar, atenție când contractați un proiect de web design! Pentru că nu este un beneficiu pe care vi-l face ci un lucru normal. Să fie site-ul responsive…

Efectele unui site cu design non responsive

Design unic, modern

Astea sunt aiureli. Nu mai există demult design unic! Știți cum se face? Cum fac toate agențiile și toți freelancerii din lume? Cu șabloane. Iar acest lucru se întâmplă pentru că așa este în publicitate. Așa este procesul de creare a unui site. Sunt o mulțime de operații repetitive pe care este inutil să le faci din nou pentru fiecare site pe care-l creezi. Părți întregi din site-uri diferite sunt absolut identice.

Este aberant să spui că faci un proiect unic. Ceea ce se schimbă sunt imaginile, textele, culorile și modul de dispunere al lor în pagină. Asta face să se deosebească un site de altul. Deci proiectul nu poate fi unic. Cum este unul așa sunt toate, evident, cu modificările de aspect.

Ce înseamnă modern? Aici vă las pe dvs să decideți singuri. Modernitatea este o noțiune relativă. La fel ca frumusețea. Fiecare alte criterii de evaluare. Desigur, nu putem spune că în modă anul acesta se poartă roșu și la anul verde. La site-uri este puțin mai complicat. Ele se schimbă mai mult pentru că evoluează tehnica, nu din alte motive. Publicitate se face și pentru haine, de ce n-ar fi și la website-uri!?

Ce este un site bun și direcțiile în care să acționați

Optimizare SEO

Dacă un designer spune că el face și optimizare SEO asta înseamnă că te aburește. Nu neapărat că n-ar ști, ci pentru că nu are cum. Să vă explic. Spui că faci SEO atunci când pregătești un site ca să fie găsit de Google. Prin extensie, un site este găsit dacă apare la loc vizibil când cauți informația din acesta. Așadar, când primești site-ul, când este finalizat, el nu va apărea înaintea concurenței. Da de unde, cine știe dacă îl găsește cineva…

Deci SEO pentru asta se face! Ca să promovezi de fapt un site. (Este un fel de publicitate!) Or, designerul web este firesc că nu poate să facă SEO, aceasta este o etapă ulterioară. Ah, că-i introduce elementele necesare, de bază, asta este altă discuție. Dar tot nu este SEO!

Prin urmare, nu credeți aceste baliverne! Atunci când se creează un site nu se face optimizarea SEO! Un site este un grup de fișiere în mare parte dinamice. Un site își actualizează mereu conținutul. Altfel nu ar face față. Optimizarea lui presupune și așa numitul SEO off-page.

Optimizarea SEO, ce înseamnă de fapt

Găzduire gratuită timp de un an. Publicitate cu două tăișuri..

Acesta ar putea fi un avantaj. Însă de cele mai multe ori înseamnă o capcană. Găzduirea unui site, în mod obișnuit se învârte pe undeva pe la 50-60 de euro pe an. Cam atât este. Ceea ce vă sugerez eu este ca să aveți deja stabilite aceste costuri înainte de a începe construcția site-ului. Pentru că s-ar putea să vi se pretindă niște sume nerealiste după expirarea anului sau cât vi se oferă gratuitate.

Și, în general, evitați ca firma de web design să vă controleze hostingul și înregistrarea numelui de domeniu. Acestea sunt atributele dvs de proprietate. În momentul în care nu mai sunteți mulțumiți să puteți migra cu lejeritate unde doriți.

Sper că am reușit să vă dau o imagine asupra modului în care trebuie să interpretați o reclamă a unei firme de web design. În opinia mea, să faci publicitate presupune și puțină onestitate. Altfel, este o formă fără fond.

Hosting și dilema de a alege. De la ce a fost odată

Web design, Publicitate, Asigurări și IT

Învață marketing online de la Google

International web design

Despre Matei Bitea Articolele 212
Ofer servicii de optimizare SEO si locuiesc in Timisoara. De web design m-am apucat la sfârșitul anilor 90. Apoi, cam de prin 2004 „m-am tras” spre SEO. Sunt fost jurnalist. Așadar copywriting-ul, crearea de conținut, mi se potrivesc ca o mănușă. La fel, marketing digital, seamănă cu ce făceam noi ca să vindem ziarul... Acum sunt freelancer. Mă ocup de SEO și scriu site-urile altora. Doar asta fac...