De ce eșuează multe afaceri online? Și pentru că nu sunt cunoscute!

optimizare SEO pentru afaceri online
optimizarea site-urilor afacerilor online

Dacă v-aș spune de la început că nu sunt optimizate SEO ați spune că nu vreau decât să-mi fac mie reclamă. Dar așa este, deși nu am o sursă oficială și verificată, cele mai multe site-uri cu afaceri online nu ajung să fie cunoscute. Iar acest lucru se întâmplă pentru că au tratat partea cu optimizare SEO la modul inexistent. Și, atunci, mi se pare logic ca ele să dispară. Dacă vrei să câștigi bani, trebuie să investești ceva. Măcar din timpul tău dacă altceva nu.

Cred că orice problemă pe care ar întâmpina-o aceste afaceri online ar putea fi rezolvată din mers cum se spune. Probleme cu distribuția? Nu ajunge coletul sau transportul este prea scump? Se schimbă partenerul. Probleme cu sistemul de plată, cu service, cu piese sau transmiterea de informații? Nu sunteți cunoscut pe plan local? Toate se pot rezolva.

Dar pentru a avea astfel de probleme mai întâi trebuie să fii cunoscut. Și totul se face prin optimizare SEO. Iar ca să vă dați seama de asta, că aveți nevoie cu adevărat și nu că vă spun eu sau altcineva, vă sugerez să vă faceți un audit SEO. Fie chiar și gratuit, pe un script online disponibil oricăror site-uri, personale sau afaceri online. Din acel audit, care fie și la modul general să fie făcut, tot vă veți da seama că aveți probleme de optimizare. Și veți lua măsuri. Mai jos vă voi da câteva exemple concrete.

» Audit SEO pe gratis, pe bani și dacă aveți nevoie

Optimizare SEO și necesitatea ei

Din capul locului trebuie să spun orice site de afaceri online, orice magazin sau site de prezentare și pe care-l construiesc eu și eșuează, pe mine mă afectează. Nu neapărat la orgoliul meu, când e vorba de bani și sunt plătit asta nu ar trebui să conteze. Dar mă afectează la reputație. Adică vine cineva să-i fac un site, îl realizez, îi fac optimizarea SEO dar numai pentru conținutul inițial, după care omul „se descurcă”! Spune că știe mai departe.

Farmacie cu produse naturiste

Am făcut un site magazin online cu produse farmaceutice obținute din plante. Aceste produse fac parte din genul de afaceri online cu care nu ai cum să pierzi. Teoretic cel puțin. Toată lumea este înnebunită după medicamente, ceaiuri, loțiuni și creme cu chimicale cât mai puține sau deloc. Așadar, dacă ai un magazin cu aceste produse nu ai voie să ratezi. Doar să-ți faci reclamă, să te cunoască lumea!

Proprietarii erau din Timișoara: ea farmacistă, el pasionat de natură. Amândoi „îmbibați” de spiritul eco, bio ș.a.m.d. Au copil mic, le trebuie bani, casă și vor să intre în aceste afaceri online cu produse bio. Se pricep la produse. Ideea nu este rea deloc, aș vrea să mă pricep și eu la așa ceva! Au ales să înființeze un magazin de tip „drop shipping” genul acela de afaceri online în care vinzi fără a avea un stoc. Vinzi de fapt produsele altora, ei le asigură tu doar le vinzi. Asta pentru început, până dau drumul la mica lor producție de creme, uleiuri, ceaiuri… chestii din astea.

optimizare SEO pentru magazin online
Prima pagină a acelui magazin online

Au străbătut țara în lung și-n lat, au luat mostre de la fiecare producător de astfel de produse. Totodată au studiat și cum funcționează acest tip de magazine online dacă sunt sau nu afaceri. Și le-am făcut site-ul. Un magazin online simplu și eficient. Să pună în valoare produsul și mesajul. După două luni de funcționare mi-au spus că nu mai au nevoie de SEO, gata, se descurcă! OK, am zis eu și le-am urat succes.

Optimizarea SEO nu este un lucru definitiv. Trebuie să o menții mereu. Altfel se diluează, se pierde, dacă nu știi ce faci duci site-ul în jos, nu-l mai găsește nimeni, nu vinzi și ce faci? Ai pierdut tot ce ai investit.

Te întreabă oamenii: „Păi? Cum, nu mai merge site-ul?” „Nuuu, nu gata, am închis, nu mai vindeam nimic!” „Cine ți-a făcut site-ul?” Da, cine a făcut site-ul… dar dacă a mers inițial și apoi de ce nu mai vindea, nu este o întrebare mai bună?

Pierderi din afaceri online eșuate

Aceste eșecuri de așa-zise afaceri online ne dăunează tuturor. Celor care le-au început și neavând cunoștințe de marketing online le gestionează singuri. Celor care se ocupă de web design, pentru că vor fi văzuți ca niște incapabili, uite ce site mi-a făcut, nu vinde nimic! De fapt, în general, clienții n-au foarte mari idei despre diferența dintre design web și marketing online, cu atât mai puțin sunt preocupați de noțiunea de SEO.

Pierderile din cazul de față nu sunt doar cele materiale, de investițiile de până atunci, că și-au făcut o firmă nu este absolut nicio pierdere. Și-au distrus însă fundamentul unei afaceri veritabile și al unui site de succes. Fundamentul unui viitor mai bun. Căci nimeni nu poate vinde mai bine decât cel care cunoaște un produs! Altfel apar impostorii!

Acum, farmacia cu produsele naturiste și naturale nu mai există!

Afaceri cu închirieri de apartamente în zone de turism exotice

Un alt site care m-a dezamăgit (bine, am avut mai multe, recunosc asta!) este unul cu vacanțe în zone exotice, iarăși ceva excelent în zona de afaceri online. Un întreprinzător din Timișoara a cumpărat niște apartamente în Tenerife. Pe care, evident, le închiria. Apoi și-a făcut un fel de rețea în care a mai introdus și apartamentele unor prieteni sau locații pe care le-a subînchiriat.

site fără optimizare SEO off-page
Site de vacanță fără SEO off-page

Am dat drumul la site. Acesta funcționa doar la modul teoretic. Adică exista pe un server. Eu îl optimizasem on-page dar nu era suficient. Site-ul mai trebuia difuzat, popularizat, avea nevoie de ceea ce se numește link-building, de integrare cu rețelele sociale. Nu? Orice gen de afaceri trebuie promovat, cele vechi prin pliante și broșuri iar online prin difuzare. Prin link-building adică, respectiv SEO off-page.

Proprietarul nu și nu! Să n-audă de Facebook, de reclame… astea îi displăceau! Și, după extrem de puțin timp, site-ul și-a dat obștescul sfârșit!

» Promovarea unui site. Evitarea eșecului

Nici acesta nu mai există. Pierderi pe toată linia din cauza unui capriciu: eu nu intru pe Facebook, numele meu nu apare acolo!

Acesta a fost un site trecut la pierderi de către proprietar. Care a crezut că simpla existență a unor pagini web asigură succesul.

Moartea afacerilor online

Marea greșeală a cazurilor de mai sus este să zicem un anume tip de aroganță. Că au un site și toată lumea ar trebui să știe de existența lui. De faptul că acolo sunt cele mai bune oferte. În realitate nu se întâmplă așa.

Oricât de bine ai construi un site, orice proiect de design ar avea, oricâți programatori buni lucrează la el, site-ul nu funcționează fără SEO. Fără optimizare și promovare niciun site nu va avea succes, nu va fi o afacere online. Cine a înțeles acest lucru deja se bucură. Este un fel de campion.

Despre Matei Bitea 193 de articole
Ofer servicii de optimizare SEO si locuiesc in Timisoara. De web design m-am apucat la sfârșitul anilor 90. Apoi, cam de prin 2004 „m-am tras” spre SEO. Sunt fost jurnalist. Așadar copywriting-ul, crearea de conținut, mi se potrivesc ca o mănușă. La fel, marketing digital, seamănă cu ce făceam noi ca să vindem ziarul... Acum sunt freelancer. Mă ocup de SEO și scriu site-urile altora. Doar asta fac...