Poți fi un prizonier online? Prin web design? Se poate așa ceva sau este doar o glumă pentru a atrage cititori? Vă asigur că nu este niciun fel de banc și trebuie să explic acest lucru. Dar aș vrea să subliniez că mă refer la a fi prizonier în online doar pentru posesorii de site-uri. Și trebuie să admit că prizonieratul nu se manifestă doar prin web design, ci și prin serviciile de optimizare a site-ului (SEO), promovarea prin publicații. De fapt prin orice servicii web, dar despre care voi vorbi în alt text.
Foarte serios: poți fi prizonierul propriului tău site, paginii de FaceBook sau Instagramului. Atunci, dacă da, te poți elibera, poți ieși de aici, poți redeveni liber? Desigur, poți evada liniștit, dar asta numai dacă vrei să trăiești ca un vierme. Altfel n-ai decât să suporți. Hai, totuși, acum, vorbim despre lucruri serioase.
Și ar mai trebui spus că prizonierii mediului online vor fi din ce în ce mai mulți, pe măsură ce societatea informațională avansează. Cei care au afaceri, cei a căror afacere depinde de internet vor fi tot mai dependenți de cel care le-a făcut site-ul, de web designer adică, de cel care se ocupă de administrarea lui, de cel cu optimizarea SEO. Și, să fim sinceri, câte afaceri vor mai exista fără o prezență în mediul online!?…
Dependența este rea, ca orice dependență! Înseamnă că nu poți trăi fără ea, că aștepți să-ți primești drogul. Sau, dacă ești neinformat, spui că ești dependent de programatorul site-ului tău și că ai mierlit-o. O spui cu o oarecare răutate. Cel puțin în aparență. Și tot așa, putem dezvolta fiecare direcție de discuție în acest sens. Însă, dacă ești un om de afaceri care știe ce înseamnă costurile de regie, dacă simți că nu poți câștiga fără să investești, atunci vei vedea cu totul altfel această dependență.
Primul dvs. site; ce să știți despre web design
Dependența de web design
Când afirmăm că suntem dependenți ne gândim neapărat la ceva rău, ne închipuim cu brațele pline de înțepături. Web design-ul nu este însă un drog care se injectează cu seringa. Dar, ca multe lucruri care evoluează prea repede poate fi (și chiar este) neînțeleasă. Să vedem ce înseamnă să fii dependent de cel care se ocupă de construcția site-ului.
Când ai un site care-ți aduce bani, un magazin online sau o firmă de închirieri auto sau orice altceva, atunci ai tot interesul să funcționeze mereu site-ul. Să nu fie căderi de server, să nu fie lipsă de informație la zi, să pui mereu alte produse, în fine, o muncă de chinez bătrân. Dependența în acest caz se rezumă la a avea pe cineva care se ocupă mereu de funcționarea paginilor tale web. Să existe o persoană care introduce noutățile, care actualizează softul, care se ocupă de siguranța datelor, etc.
Dacă ați fost atenți, dependența de designer-ul web s-ar putea reduce doar la construcția site-ului. La acea perioadă de web design, în care se fac pagini, se stabilește conținutul, se adaugă formulare, în fine, se face un site să fie funcțional. După cum observați, mă refer la design-ul unui website ca la ceva asemănător unui mecanism, a unui angrenaj. În niciun caz (doar) la estetică, adică la cum trebuie să fie colorat un site și cum ajunge mai frumos decât altul. Estetica unui site este o calitate strict subiectivă…
Cine crede că design-ul web este despre ceva care să fie frumos se înșală. Face cea mai mare prostie. Realizarea unui site este de fapt punerea în practică a unui proiect. Vă recomand să tratați design-ul paginilor web ca pe un domeniu multidisciplinar, o sumă de elemente care împreună contribuie la funcționalitate. Design-ul web este, în opinia mea, în ultimul rând un atribut estetic.
Așadar, pe baza celor spuse mai sus, dependența de programator, de web designer dacă vreți, deși cele două noțiuni nu sunt deloc echivalente, are loc doar în faza de proiectare și implementare a site-ului dvs. Apoi, aveți nevoie de altcineva, sau chiar dvs puteți fi omul care are grijă de site.
Forme de manifestare
De foarte multe ori proprietarul site-ului își dă seama că nu merge ceva. Trebuie să fii absolut naiv să nu-ți dai seama că nu-ți funcționează afacerea, că site-ul „nu lucră”. Și atunci începi să-ntrebi în stânga și-n dreapta. Aici este ca la piață, fiecare vrea să-ți vândă ceva. În cazul nostru web design sau SEO.
De cele mai multe ori, vâzându-l cât este de ignorant, noii furnizori de servicii web îl vor blama pe cel anterior. Iar el, proprietarul, dacă este credul se va lepăda de primul designer, primul administrator sau ce-o fi având. S-ar putea să fie bine s-ar putea să fie rău. Depinde de noroc, de intuiție. Posibil să avem o creștere spectaculoasă sau o cădere în SERP-ul dela Google.
Mai există și varianta că proprietarul site-ului se teme și se refugiază în brațele web designerului de până atunci, dacă a fost un programator pur sânge cu atât mai rău, dependența va fi totală. În această situație vom avea un prizonier în toată regula. Nu se va întâmpla nimic bun cu site-ul lui până când nu va renunța designerul de bună voie. Și atunci va fi nevoie de noroc pentru a da de ceva bun.
Dependența de designer va fi cu atât mai grea cu cât, deși proprietarul site-ului vede că nu merge bine, se va mulțumi cu ce este. Nici nu va avea încredere în nimeni altcineva de teamă să nu piardă tot. Cumplită situație!
De ce e rău să fii ignorant în design-ul site-urilor
Să fii absolut ignorant în design-ul web, atunci când conduci o afacere cu care câștigi bani pe internet sau obții clienții din mediul online, înseamnă nici mai mult nici mai puțin decât un randament scăzut. Înseamnă un profit mai mic. Înseamnă că te poate trage oricine în piept și nu poți reacționa în niciun fel.
Dincolo de banii aruncați sau pierduți, eu cred că ar trebui să vă intereseze și datorită posibilității de a manevra viitorul. Simplu, dacă-ți imaginezi cum lucrează propriul tău site, atunci te poți gândi la dezvoltare. Dacă n-ai idee, orice mică defecțiune îți poate distruge business-ul. Sau nici nu-ți dai seama că te paște falimentul dacă nu iei o anumită decizie. Căci conștiința deciziei pe care trebuie să o iei, și pe care o poți lua, ea este motorul care-ți ține afacerea-n picioare. Mă rog, în măsura dependenței acesteia de site.
Reducerea dependenței
O independență totală este greu și foarte puțin probabil să aveți. Vă spun și de ce. Dacă site-ul dvs servește unei afaceri, cu siguranță că veți fi interesat să aveți un administrator de site. Nu un dezvoltator, programator sau designer. Pentru a putea să trăiți liniștit, să nu vă treziți noaptea din somn „vai de mine, oare merge site-ul!?” ar trebui să vă preocupe câteva reguli.
Nu vă propuneți să le știți sau să le faceți pe toate. Dacă veți ține cont de sugestiile următoare veți avea mai mult timp să vă ocupați de afacerea în sine. Să faci un site, vă asigur, nu este nimic ieșit din comun. Sunt câteva reguli de web designd. Vă trebuie puțin bun simț tehnic și ceva spirit întreprinzător. Deci:
- Stabiliți-vă de la început un stil de site, gândiți-vă la toate facilitățile pe care le doriți implementate. Ce ați putea să schimbați în viitor, ce credeți că veți introduce în site și ce s-ar putea să scoateți. Puneți aceste lucruri în vedere celui care se va ocupa de web design la site-ul dvs.
- Opinia mea este să optați pentru lucrurile cele mai comune și la care se pricep cât mai mulți oameni. De exemplu, optați pentru platforme „open source” și acestea să fie cât mai populare. De exemplu, alegeți wordpress pentru motivul că este cel mai folosit sistem din lume. Nu optați pentru platforme obscure, cu care lucrează o minoritate de web designeri. Indiferent de câte avantaje vă prezintă un designer sau altul, luați propria decizie. Citiți cât mai mult selectându-vă sursele, informați-vă, cereți oferte și păreri.
- Așadar stabiliți dvs caietul de sarcini când căutați un designer și dictați-i: vreau un site așa și care să aibă asta. Nu așteptați de la designer să vină cu soluții, cereți-le dvs.!
- Dacă optați pentru o platformă populară (eu recomand wordpress) veți fi încântați când veți descoperi cât de ușor găsiți pe cineva să vă facă service, în caz că apare un eveniment.
- Nu schimbați sistemul în care este făcut site-ul, dacă vă plictisiți de cum arată se poate schimba layout-ul. Deși eu cred (și cei care fac marketing spun la fel) că un magazin care nu se schimbă prea des este mai ușor de ținut minte. Măcar vizual, dacă nu și numele.
- Evitați site-urile făcute manual, adică așa le zic eu celor care sunt construite de programatori autentici. Acești vă vor face ceva ce doar ei pot repara sau schimba. Nu este în interesul dvs.
Alegerea platformelor open source
Platformele open source, adică acelea pe care le bibilesc o mare parte din programatorii și entuziaștii lumii au marele avantaj că sunt în general ușor de întreținut. Adică și dvs., dacă doriți, veți putea să administrați propriul site. Platformele CMS (de management al conținutului) sunt în general prietenoase și le puteți folosi. Nu există doar WordPress, mai este PrestaShop, Magento, OpenCart… ca să le enumăr pe cele mai folosite.
Trebuie să înțelegeți că o platformă din cele enumerate mai sus (de fapt un pachet de software care vă generează site-ul web) este ca o mașină construită pe module. Este genul de web design util și destinat tuturor. Vreți să adăugați un formular de contact, adăugați un modul. Un buton pentru pagina de FaceBook? Alt modul, și tot așa.
Învățați cum se face un site web
Nu trebuie să-l faceți dvs, am spus, web design-ul poate fi încredințat altora, dvs faceți banii, ocupați-vă de afacerea în sine. Dar vă recomand să știți ce înseamnă fiecare lucru. Să știți despre web design la modul general, ca și când ați privi un tâmplar cum face o ușă. Veți înțelege fiecare operație. Și dacă tot nu vă devine nimic familiar, lăsați această sarcină pentru cineva de încredere. Soția, fiul, nepotul, etc.
Să știți cum se face un site web, design la modul general, vă ajută să înțelegeți funcționarea lui. Repet, nu să începeți să furați altora pâinea de la gură, nu acesta este scopul, dar să vă dați seama când ceva nu merge, să știți cum chemați pe cineva să repare.
Să știți cum funcționează un site web, cum se face web design-ul, înseamnă că puteți să vă exploatați site-ul la maxim. Și oricine vrea să scoată maxim de profit din site-ul lui, din magazinul online. Pe care, cu puțină atenție, îl poate manevra singur.