Între SEO și articole plagiate: scandalul Vasi Rădulescu

articole plagiate
Pagina de FB a medicului Vasi Radulescu inainte de izbucnirea scandalului cu articole plagiate

Afacerile în SEO și copywriting sunt foarte popularizate dar ele generează articole plagiate. Adică, nu știu, poate mi se pare mie, poate numai pe mine mă lovesc tot felul de reclame despre cum poți să faci bani! Cum poți să faci mii de euro fără să investești în nimic. Să-ți faci o afacere care-ți aduce bani și când dormi. Să fii copywriter, să scrii SEO, ce mai, să fii dat naibii! Și n-ai nevoie decât de un curs care să te canalizeze, așa, unul de câteva săptămâni, unul ușor căci de fapt știi despre ce e vorba.

Afacerile astea de copywriting sunt exact ce ai nevoie! Nu-ți trebuie decât un calculator, un program de scris fișiere de tip word și conexiune la internet. Evident că și dorința de a câștiga bani, dar asta este una variabilă. Vrei 10.000 de euro pe lună? Dai din buci mai tare! Vrei doar așa, un venit secundar? Banii vin oricum, trebuie doar să începi. Dar e neapărat nevoie de unul care să te-nvețe cum te organizezi, așa, ceva SEO și poți scoate copywriterul din tine! Ai nevoie doar de un curs, de un webinar gratuit. Probabil mulți se aruncă și așa se nasc sursele de articole plagiate.

Probabil ați perceput la modul corect tonul meu de până acum. Chestia este că niciuna dintre reclamele astea despre cum să începi o afacere în scris texte nu spune un singur lucru: că trebuie să știi să scrii! Să înțelegi ce scrii și să nu plagiezi.

Copywriting și plagiat, două chestii pe care unii le confundă

Să fii copywriter este echivalent cu a plagia? În România, de cele mai multe ori, da! Este plin spațiul public de plagiatori. De miniștri, prim-miniștri, așa că un medic în plus sau în minus ce mai contează? Probabil că sunteți la curent cu marele scandal de plagiat al doctorului Vasi Rădulescu. Pe site-ul acestuia au fost publicate articole si texte plagiate integral, iar apoi de vină a fost găsit copywritingul realizat de două stagiare.

Din ce am citit și am văzut chiar un interviu cu medicul creator de conținut, am realizat că acesta nu se simte răspunzător pentru că a girat cu numele lui o sumedenie de articole plagiate. Tot fetele studente erau de vină. În fine, medicul Vasile Rădulescu a intrat și el în marea galerie a celor care s-au folosit de plagiat în România. Oricâte explicații ar da acum, oricâte justificări ar aduce în spațiul media, cel puțin la momentul apariției articolelor pe site aveau convingerea că sunt scrise de medicul Vasile Rădulescu.

Site-ul care-i poartă numele și este girat de el a beneficiat de trafic. Indiscutabil volumul de trafic de pe un site favorizează plasarea acestuia în căutările Google. Și-mi pun și eu întrebarea, așa, ca fraierul, dacă nu se găsea un student de la medicină să demonstreze plagiatul, ce s-ar fi îmtâmplat? Ar fi ieșit cumva public medicul Vasile Rădulescu să zică stop jocul că fetele astea plagiază și mă fac de râs? Bună întrebarea…

Cum apare plagiatul?

Experiența medicului Vasi Rădulescu este definitorie. Eu cred că scoate perfect în evidență societatea în care trăim. Dintr-un interviu despre apariția acestor articole plagiate de pe paginademedia.ro aflăm că medicul ar fi plătit 10 lei pentru un astfel de articol. 10 lei! Atunci, sincer, vă întreb eu pe dvs., ce valoare are un articol pe care-l cumperi cu zece lei? Așa apare plagiatul. Așa apar cei care „se pricep” să facă SEO, adică să copieze ce scriu alții.

Adevărul este că SEO se bazează în mare măsură pe copywriting. Practic, nu poți face un site să urce în Google dacă nu-i adaugi conținut de calitate. Dar dacă vrei și conținut de calitate și să-l primești așa, aproape moka, atunci ce așteptări poți avea? La un moment dat tot pușcă undeva, tot te faci de râs. Urmărind ce a apărut despre acest subiect, sincer, am fost surprins că acest medic încerca mereu să-și minimalizeze vinovăția.

» Cum obții texte pentru site. Alegerea unui copywriter

Mirosul de articole plagiate

Prin noiembrie 2021 publicam pe unul din blogurile mele un articol despre dieta fără gluten. Și făceam referire la cartea pe care o oferea gratis acest doctor și pentru care trebuia să plătești doar transportul. Mi-am exprimat doar părerea că este o carte gratis și pe care trebuie să o tratezi ca atare. Mă rog, nu știu câți au înțeles aluzia mea.

Acum însă, după un asemenea scandal cu articole plagiate pe site-ul care-i poartă numele, stau și mă întreb: ce valoare are cartea? Dincolo de faptul că este gratis și că mi-am exprimat încă de atunci că nu sunt mulțumit de ce am citit în ea.

Eu cred că după o astfel de experiență aș fi îndreptățit să mă întreb: oare nu cumva studentele în medicină și-au adus contribuția și la această carte? Dar, desigur, dvs credeți ce doriți…

Dr Vasi Rădulescu recunoaște că pe site-ul său a publicat articole plagiate

Despre Matei Bitea 164 de articole
Ofer servicii de optimizare SEO si locuiesc in Timisoara. De web design m-am apucat la sfârșitul anilor 90. Apoi, cam de prin 2004 „m-am tras” spre SEO. Sunt fost jurnalist. Așadar copywriting-ul, crearea de conținut, mi se potrivesc ca o mănușă. La fel, marketing digital, seamănă cu ce făceam noi ca să vindem ziarul... Acum sunt freelancer. Mă ocup de SEO și scriu site-urile altora. Doar asta fac...