
Redesign-ul unui site se face de obicei când nu mai suntem mulțumiți de ceva. De cele mai multe ori vrem să-l îmbunătățim, să arate puțin altfel, să schimbăm pe ici pe colo, adăugăm o funcționalitate… Cei de la Search Engine Journal spuneau într-un articol că cele mai multe operații de redesign se fac pentru corecția expunerii site-ului pe dispozitivele mobile.
Atunci când redesenăm un site va trebui să ținem cont să nu stricăm ce a fost bun până atunci. Altfel, efectele se vor vedea foarte curând. Dacă facem greșeli avem la dispoziție un timp scurt pentru a le remedia. Pentru asta trebuie să profităm de faptul că există o anumită inerție în modul de lucru al motoarelor de căutare.
Cum observăm că am greșit? Prima atenționare vine din apariția paginilor de eroare 404. Aflăm acest lucru inclusiv din atenționările de la Google Analytics, în caz că suntem conectați la acest serviciu. Dar, cel mai vizibil, ceea ce sare în ochi este eroarea 404. Adică oricine o poate vedea în browser: Page not found!
În urmă cu cinci ani scriam despre Eroarea 404, acest bastard al internetului. Încă de atunci lucrurile deveneau complicate. Astăzi, acest tip de proastă funcționare a site-ului are o importanță și mai mare. Mai ales în cazul celor vă accesează o pagină venind din altă parte. (Cum voi exemplifica mai jos.) În orice caz, eroarea 404 aduce o experiență proastă pentru utilizator, iar Google a devenit foarte atent la astfel de greșeli. Dacă nu mă credeți pe mine, citiți și-n altă parte. De exemplu, tot pe cei de la Search Engine Journal, și vă dau un link despre eroarea 404
Să le luăm însă pe rând..
Prima urgență: păstrarea adreselor url
Ce înseamnă că trebuie păstrată o adresă url, dacă ea a fost importantă pentru site? Că nu trebuie ștearsă sau modificată o pagină, o imagine. Altfel trimiterile spre paginile șterse sau ne fac foarte mult rău. Să luăm un exemplu. Genki Medical Center a postat pe site-ul propriu un articol despre avantajele infiltrațiilor cu acid hialuronic. Apoi, acesta a fost difuzat pe pagina de facebook a clinicii. Se pare că articolul a fost interesant pentru suferinzii de gonartroze, aflăm asta dacă ne uităm la numărul de interacțiuni.
Programatorul care se ocupă de site a șters acest articol. Așa se face că în locul lui a apărut un dreptunghi negru. Cine este interesat de infiltrațiile cu acid hialuronic, adică publicul țintă al Genki Medical Center, dacă face click va ajunge într-o pagină de eroare 404. Efectul este dezastruos:
- Vizitatorul va avea impresia că nu se află în locul potrivit, mai ales că nu primește în schimb nicio altă informație.
- Cu cât mai multe pagini de acest gen, cu atât mai defavorabil pentru site în ansamblul lui. Google „spune” că este afectată ușurința de utilizare a site-ului și va recalcula în sens negativ „punctajul” paginilor web din site. Sau îl va scoate din indexări la anumite căutări.
- Prestigiul clinicii este afectat, va trebui o muncă intensă pentru a-l reabilita sau crește.
Mod de soluționare
Prima idee este cea enunțată mai sus. Nu ștergeți pagini. Mai curând aduceți-le îmbunătățiri. Dacă aveți soluții de creștere a calității paginii sau ale articolului atunci nu ezitați să o faceți și retrimiteți o solicitare de indexare către Google.
Dacă totuși, sunteți nevoit să ștergeți o pagină/articol, deci să eliminați o adresă de url, atunci este de preferat să redirecționați utilizatorul. Spre un cuprins, spre o indicație, spre alte sugestii de vizită în site.
La fel se procedează și în cazul în care se modifică o adresă de url.
În practica de administrare a site-urilor se obișnuiește și se recomandă să faceți redirecționări. Ele sunt așa numitele redirecționări din seria 300. Redirecționarea 301 (cea mai folosită) are sensul acesta: conținutul pe care l-ați căutat nu se află aici. Mergeți la adresa cutare și-l veți găsi. Acest dialog imaginar are loc între site și Google, de fapt dvs sunteți trimis la o altă pagină.
Alte soluții în articolul meu de acum cinci ani și pe care l-am citat mai sus.
În imaginea de mai jos avem o postare pe facebook care există. Însă chenarul negru indică faptul că imagine dedicată a fost ștearsă. Ce este cu aceste imagini? Pe scurt, motoarele de căutare identifică în paginile web anumite fotografii pe care le prezintă. De exemplu, Google pe de o parte, Facebook și Twitter pe de altă parte au criterii diferite de clasificare, indexare și expunere a acestor imagini.
Pentru ca voința dvs., respectiv mesajul pe care doriți să-l transmiteți prin imagini să fie receptat corespunzător (de Facebook de ex.) trebuie să indicați imaginea pe care o vreți. (Protocolul Open Graph) De asemenea, ea trebuie să se încadreze în anumite cerințe, dimensiuni, metadate, loc de amplasare a meta-tagurilor, ș.a.
Dacă nu există indicații conform standard Open Graph, Facebook va lua imaginea pe care o consideră el de cuviință. Ceea ce poate nu corespunde intenției dvs.
Dacă există referiri cu sensul aproximativ „această imagine este pentru difuzare pe Facebook” atunci ea va fi folosită. Ștergând această imagine, logic, Facebook va afișa un dreptunghi negru.
Imaginile sunt purtătoare de informații
Căutările pe Google dau rezultate nu doar referitor la texte, ci și la imagini.Așa cum există „căutători” de tutoriale prin Youtube, tot așa unii caută informații prin imagini. În această idee, nu este deloc lipsită munca de pregătire a unei imagini, meta datele pe care i le adăugăm.
Nu ar trebui înțeles că ștergerea imaginilor sau ale articolelor nu trebuie făcută, că este interzisă. Absurd. La un magazin online epuizarea unui articol nu înseamnă că acesta va fi pe veci acolo, în site. La fel, viața unui site de prezentare implică ștergere și modificare de pagini sau imagini. Dar în locul lor trebuie pus ceva alternativ. Sau un anunț că pagina nu mai există, vă invităm să citiți despre asta aici și aici…
Concluzie
Prin cele descrise mai sus am dat doar câteva exemple despre felul în care pierdem din relevanța unui site. Pe cale de consecință, deducem ce ar trebui făcut pentru a o crește.
În altă ordine de idei, în speța noastră, proprietarul site-ului a investit în creația articolelor și respectiv în SEO. Ștergându-le de pe site ar fi ca și cum Genki Medical Center ar fi plătit pentru a intra în anonimat.
În postările viitoare voi prezenta și alte greșeli frecvent întâlnite la lucrările de redesign.