
Mi s-a făcut o ofertă să mă umplu de link-uri din advertoriale… Într-un mail, cică de la Presă! Mi se propune să-mi public 20 de advertoriale pe 20 de site-uri de „știri” cu 200 de lei și la sfârșit mă-ntreabă cum mi se pare oferta? Primul gând a fost să-i bag la spam pe expeditorii din așa-zisa presă. (Nu știu cum a trecut de filtru un asemenea mail, plin de link-uri și oferte să public advertoriale…) Dar mi-am zis, ia să văd pe ce site-uri mă bagă ei la prețul ăsta? Nu de alta dar să nu dau cu piciorul la vreo pleașcă. Apoi, mi-a venit gândul să le răspund că oferta lor e nașpa rău! (Al doilea gând.)
Și în sfârșit mi-a venit al treilea: adică m-am gândit eu, câți or fi pe lumea asta să arunce banii pe fereastră? E musai de spus și de explicat, de făcut o educație cum s-ar zice. Că nu așa se promovează un site, nu prin advertoriale și mai ales pe site-uri de slabă calitate cu link-uri nofollow. Și ca să nu ziceți că vorbesc așa, aiurea, am să vă explic mai jos de ce. Și poate veți mai învăța câte ceva…
Primul gând: spammeri și mailuri toxice
Din felul în care „m-au contactat” mi-am dat seama că oamenii ăștia nu sunt profesioniști. Adică dacă vrei să trimiți o ofertă cuiva, mai întâi îl întrebi, nene, vrei să primești mesaje de la mine? Veți zice că este un moft. Că vreau eu să fac pe politicosul și mă dă afară deșteptăciunea din casă.
(Am observat că există și expeditori care pun la sfârșitul mesajului un link de dezbonare de la așa-zisul lor advertorial. Nici metoda asta nu este corectă, veți înțelege mai jos de ce…)
Dacă un tip mofturos ca mine sau oricine altcineva raportează mailul acesta ca fiind spam, poate nu se întâmplă mare lucru. Dar dacă mai sunt câțiva, google și yahoo vor trata expeditorul ca fiind dubios. Apoi, mai bagă și atâtea link-uri, nici nu au formular de dezabonare, nimic, nimic. Sunt perfecți pentru a deveni spammeri.
Veți zice, bine, dacă e așa cum spui, cum de ai primit mailul? Păi l-am primit tocmai pentru că ei sunt la început. Iar mai departe veți realiza că am dreptate. Oricum, nu le văd viață lungă cu astfel de mesaje, iar apoi se vor plânge că le ajung mesajele la „trash” și la „spam”.
Dacă nu mă credeți pe mine, citiți help-ul celor de la Google sau Yahoo ca să aflați cât de ușor deveniți spammeri. Sau vedeți și „12 motive pentru care e-mailurile mele ajung în spam”. De fapt citiți orice altceva pe net legat de acest subiect. Ca să nu ziceți că sunt eu poet și vă intoxic cu bazaconii despre link-uri și advertoriale. Chiar și din help-ul de la yahoo sau google puteți deduce că marcând un mail drept spam ajutați la definirea spammerilor.
Publicitate si link-uri din advertoriale „surori”
Al doilea gând a fost, cum v-am spus, să văd în ce site-uri propun ei să-mi facă reclamă. De unde vor ei să-mi iau link-uri, unde să scriu și să public advertoriale. Și am început să mă uit la ele și să le studiez. O caracteristică generală este că site-urile au în general același conținut. Exemplific cu niște capturi de ecran. Am cenzurat adresele site-urilor pentru că nu m-am tâmpit să le fac reclamă! Am pus doar câteva capturi de ecran, dar toate site-urile au relativ același conținut.
În termenii generali, Google califică acest lucru drept conținut duplicat. Or aceste lucruri nu se promovează, dimpotrivă, sunt ignorate. În aceste condiții, de ce ar da cineva bani ca să apară pe un site care nu se găsește nici măcar în primele 100 de poziții Google? (Pentru că am verificat eu, nu se găsește…)
În fapt, cele 20 de site-uri sunt surori. Seamănă izbitor de mult în ceea ce privește conținutul. Diferă doar așezarea în pagină.
Când nu te pricepi la SEO.
Deci, oamenii ăștia (sau omul ăsta) habar n-are de SEO. Căci dac-ar fi știut ar fi înțeles demult că link-urile din advertoriale nu sunt foarte agreate de Google. De ce? Simplu, pentru că sunt reclame plătite, or cei de la Google vor face tot posibilul ca dacă vreți publicitate plătită să o faceți cu ei. Nu cu agenții de marketing obscure…
Una din primele lor preocupări, ale celor de la Google, este să identifice dacă un link este plătit. Dacă el există ca urmare a unei publicități plătite. Adică dacă ați dat bani ca să apăreți undeva. În aceste condiții, evident, sunt geloși. De ce nu le plătiți lor!? În fine, astea sunt finețuri pe care nu le înveți cu una cu două. Esențial este că eșafodajul este de slabă calitate.
Desigur, vor exista unii care vor găsi oferta extraordinar de atrăgătoare. Și vor plăti. Nu vor obține rezultatele dorite și vor ajunge la o concluzie care probabil va fi cu totul alta decât cea reală. Vor zice că SEO ăsta e un mare fâs! S-ar putea să nu-și dea seama niciun moment de adevărata cauză.
Vă dau mai jos un link. (Nu este spre un advertorial). Este puțin mai vechi dar el este cel mai bun material în care se explică nocivitatea advertorialelor și ale așa-ziselor comunicate de presă. Optica celor de la Google nu s-a schimbat foarte mult, despre asta voi vorbi puțin mai jos dar mai în detaliu într-un alt articol.
» Google’s Matt Cutts Issues New Warning on Advertorials & Paid Content
Actualitatea link-urilor plătite. Advertoriale de lux
Desigur, n-aș vrea să înțelegeți că acum nu se mai fac advertoriale sau reclame cu linkuri. Se fac însă cu cap, cum se spune. O mică mențiune însă. Pentru ca Google să știe care link-uri sunt plătite sau nu, în structura (codul sursă) HTML se introduc niște etichete. La ora actuală există patru tipuri de etichete, acestea indicând tipul de link.
Nenorocirea este că nu toate motoarele de căutare le contabilizează la fel. Pentru publicul din România însă un lucru este clar. Aici se ține cont doar de Google.
Există însă și o altă perspectivă asupra introducerii de noi tipuri de etichete în structura unui link, iar cele din advertoriale sunt dovezile. Aceea că Google „a fost nevoit” să țină cont că există și alte mijloace de publicitate, că lumea nu începe și nu se sfârșește cu propriul lor motor de căutare. Ceea ce este un lucru bun până la urmă…
Concluzie despre link-uri și advertoriale
De fapt ce am vrut să spun cu acest text? Că dacă tot doriți să vă promovați prin articole pe care le plătiți, alegeți un site bun! Unul singur dar bun e mult mai mult decât 20 de site-uri slabe. O legătură care vine spre dvs de pe un site bine cotat este mult mai important decât 20 de link-uri care vin din advertoriale de pe site-uri de toată jena.
Să apăreți pe un site bun nu costă 200 de lei. Cât pentru 20 de site-uri slabe.
Cum le identificați? Aici s-ar putea să vă fie mai greu, dar dacă nu reușiți cereți o consultație de la cineva care se pricepe. Cei de la care am primit eu mail sunt de undeva din zona Olteniei, Gorj, pe-acolo pe undeva. Nu că ar fi zona de vină, capsomani sunt peste tot. Vreau doar să spun că aceștia chiar nu se pricep.
Ce se întâmplă când cineva face promovare și apelează la așa-zisele advertoriale SEO prin astfel de întreprinzători:
- Se va ajunge la concluzia că SEO este o abureală, că nu este decât o metodă de a câștiga niște bani.
- Că la noi, în România, nu se știe SEO.
- Că toți care se ocupă de servicii web sunt niște diletanți, șmecheri…
Oricare dintre variantele de mai sus este defavorabilă celor care-și văd de treabă cinstit și nu au prețuri din astea de doi lei. Logic, ceva bun costă!
Vă recomand prudență când contractați astfel de servicii.
» Sinceritatea în afaceri, carisma, corectitudinea, ce contează!?