Se învață SEO pe furate!? În niciun caz…

invata SEO optimizare
Invata SEO din surse stabile si de incredere. Depune un efort real. Sau plateste pentru aceste servicii fiindca daca e gratis nu valoreaza nimic

Înainte de a vă spune și eu cum se învață SEO ar trebui o observație: nu se poate învăța în mod oficial de niciunde! (Voi dezvolta ideea puțin mai jos…) Bun, și-acum să trec la subiect. Orice website trebuie să aibă o finalitate, trebuie să promoveze o afacere, niște servicii, să vândă ceva. Ca să-și atingă măcar unul din obiectivele astea el trebuie să fie găsit cu Google. Am spus cu Google pentru că în România este cel mai cunoscut și folosit motor de căutare.

» Promovează-te singur. Învață SEO de la Google

Deci dacă ai un site și vrei să faci treabă cu el e absolut necesar să-l optimizezi. Adică să-i faci SEO, cum se spune. Asta înseamnă să te ocupi de site și la nivel tehnic, la nivel conceptual, să intri într-o problematocă puțin familiară. Ceea ce uneori sperie sau este fosrte dificilă, de obicei nu ai aceste cunoștințe. Deși, teoretic cel puțin, oricine poate face asta. Așa se va înțelege și faptul că design web nu înseamnă doar ce se vede pe monitor. Că desing nu înseamnă doar conceptul de estetică…

Cealaltă soluție este să apelezi la un freelancer, la o firmă… Dar chestia asta este un serviciu, aproape întotdeauna costă bani. Ceea ce pentru cei mai mulți dintre cei care au nevoie este inacceptabil. Dacă este în online atunci este și gratis. Mare parte dintre români trăiesc cu ideea că dacă poți lua ceva de pe internet înseamnă că e gratis. Și li se cuvine.

Dacă poți lua o fotografie înseamnă că este la liber. Dacă poți copia un text și să-l pui la tine pe site, păi da, lasă că și el l-a luat de undeva! În ceea ce privește cunoștințele de SEO, tot așa. Dai un search și găsești sfaturi și trucuri, gratis, și atunci pentru ce să mai angajezi pe cineva!? Se uită faptul că internetul este și o lume plină de comentatori, care stau pe margine și-și dau cu părerea. Așa este și cu sfaturile SEO, cele mai multe sunt „expirate” și date de specialiști care n-au optimizat în viața lor decât spuma de la bere.

Lumea online este plină de chibiți.

optimizare SEO Necesara
SEO este egal cu zero pentru un site care nu are nici măcar adresa de mail, telefon…

Optimizare SEO în bucătărie

De vreo câțiva ani, nu foarte mulți, un bucătar și-a deschis un site. Mă rog, cred că e bucătar, că după cât mă pricep eu la rețete… ar putea fi regele lor! (Tot așa este și cu SEO, dacă nu te pricepi poate să-ți spună oricine orice.) Și omul ăsta își face canal de youtube, face o pagină de Facebook, mă rog, dă din coate peste tot ca să iasă în față. Foarte bine, asta trebuie să faci dacă vrei să te promovezi, trebuie să arăți ce știi să faci, trebuie să te faci cunoscut!

Dar de trei ani de când are site-ul, acesta n-a mișcat deloc. E tot anonim. Adică omul acesta, bucătarul informaticina, întreabă cam peste tot, cât costă optimizarea SEO și ce se face de banii ăia? Isteață mișcarea, adică pui întrebări ce primești de banii tăi și zici că te mai gândești. Sau că o să dea un răspuns.

Și din tot ce-ntrebi, din tot ce afli, pui cap la cap și probabil te gândești că gata, ai găsit soluția. Îți spui că așa se învață SEO. Ai aflat ce trebuie să faci, cum să optimiezi tu site-ul, nu mai dai un purcoi de bani. Teoria ca teoria, dar practica ne omoară!

Opinia mea este că sfaturile primite de la specialiștii SEO fiind atât de gratuite au valorat tot atât de mult. Sau specialiștii…

SEO ca o mâncare de porc. Pică greu…

Bineînțeles că m-a „momit” și pe mine. Dar eu i-am spus adevărul adevărat, anume că nu-nțeleg ce vrea de la site-ul acela? Ce direcție are, ce vrea să facă? Că nici măcar adresă sau telefon de contact nu are, Nu are nici măcar titluri la pagini. Bun, și nu mai are nici nimic în codul sursă, adică e gol-goluț. de aia nici nu-l găsești pe Google.

În fine, i-am spus cât costă serviciile mele dar nu i-am dat detalii despre ce și cum fac. Este un stil de „a face afaceri” mai ales al celor din București. Întotdeauna ei te contactează cu formule de genul „dacă merge, dacă facem treabă mai am câteva site-uri!…” Scârț! Dar nici măcar nu dau un telefon să le auzi glăsciorul… „vorbesc” doar pin mesaje!

Afaceri cu site-ul tău dar banii altora

Să vă mai spun de un tip de undeva din Moldova. Omul ăsta m-a frecat la ridiche, să-i spun să-i fac ofertă, cum fac și cum mă plătește (dacă merge mai are site-uri de optimizat!) iar la sfârșit că nu-și permite. (Bine, nici eu nu-mi permit să-nvăț pe nimeni pe gratis, că doar nu mai sunt meșterul din comunism care primește ucenici la atelier iar aceștia sunt dornici „să fure” meseria…

Omul ăsta are o agenție de transport, companie, cum vreți să ziceți. Transportă călători în Germania, Austria, naiba știe pe unde… dar n-are autobuze, n-are niciunul! El doar cumpără bilete de la alții care au autocare, face rezervări, chestii din astea. Or ca să-i meargă afacerea trebuie ca site-ul lui să fie înaintea celor care fac cu adevărat transport de călători. Deci, tot business-ul lui este să-și plaseze site-ul în fața concurenței!

recenzie negativa
Recenziile au și ele un rol în optimizarea și promovarea site-ului. Nu te învață SEO, dar dacă sunt numai negative vrobesc despre prosperitatea unui business. Nici nu mai vorbesc despre absurdul limbii române…

Îi merge? Opinia mea este că s-ar putea să-i fi mers o perioadă. Dar asta numai până s-au prins oamenii ce fel de afacere e. Și au început să posteze review-uri despre firma lui de transport. Partea asta i-a fost călcâiul lui Achile, i-a fost fatală. Pentru că specialiștii în SEO cu care se consulta „pe gratis” nu l-au informat nici cum să scape de comentariile „răutăcioase” și absolut nedrepte.

Cred că acum nu mai face rezervări, bine, poate l-a terminat și pandemia!

Morala: O treabă bine făcută și cinstită este cea mai bună optimizare SEO! (Sic!)

Cine este calificat SEO și unde se găsesc acești specialiști

Sunt în România câteva firme cu spirit antrepenorial dezvoltat. Astfel, dacă veți găsi vreun anunț că oferă cursuri de SEO, că vă ajută să deveniți expert, vă găsiți loc de muncă de specialist, bla, bla… nu există. Asta este țeapă! Nu există calificare de specialist, aiurea că se învață SEO. Și nici nu cred că va exista vreodată.

Pe piața muncii nu există o astfel de ocupație, un astfel de job. Ah, că-i zicem noi între noi este altceva, dar calificarea asta nu o eliberează nimeni. Primii (și singurii) care ar putea face asta ar fi cei de la Google. Dar dacă ei ar învăța pe cineva cum se face optimizarea unui site, ar rămâne fără afacere. Motorul lor de căutare nu ar mai avea sens. Reclamele lor nu le-ar mai plăti nimeni. Ia gândiți-vă puțin!…

Adevărat, după ce absolviți un astfel de curs primiți o calificare de eu știu, operator de claculatoare, frânar la coada trenului, ceva de genul acesta dar nu de SEO. Dați-le un telefon ți întrebați-i! Și puteți citi și din articolele pe care vi le indic mai jos. Să nu credeți că mă dau eu mare și vorbesc aiurea.

Despre cum se învață SEO. Recomandări speciale de lectură

Aș vrea să spun că pentru a învăța SEO trebuie să înțelegi cum funcționează Google. Cum funcționează un motor de căutare. Dacă reușiți să-i intuiți mecanismul, opinia mea este că mare parte din obiectivul dvs se poate îndeplini.

Desigur că există tehnici de SEO imediate ca să zic așa. Când faci o schimbare imediată, urmărești un rezultat imediat., deși termenul acesta de imediat are o cu totul altă valoare în domeniul acesta… Sunt un fel de paleative. Ideea este însă ce se întâmplă pe viitor? Se poate prevedea viitorul? O altă întrebare…

Mai jos aveți câteva articole, primele două sunt ale mele. Nu scriu din burtă, totul este documentat, deh, meteahnă de ziarist onest… 

» Google nu va emite certificate SEO

» Cursuri SEO ca să fii expert! Acreditate…

» How To Teach Yourself SEO

» How to Learn SEO (and Stay Sane)

Despre Matei Bitea Articolele 198
Ofer servicii de optimizare SEO si locuiesc in Timisoara. De web design m-am apucat la sfârșitul anilor 90. Apoi, cam de prin 2004 „m-am tras” spre SEO. Sunt fost jurnalist. Așadar copywriting-ul, crearea de conținut, mi se potrivesc ca o mănușă. La fel, marketing digital, seamănă cu ce făceam noi ca să vindem ziarul... Acum sunt freelancer. Mă ocup de SEO și scriu site-urile altora. Doar asta fac...